Křeček

Křeček

Rozhodli jste se sobě nebo dětem pořídit malé zvířátko, které nebude tolik náročné na obstarání a zároveň bude skvělým společníkem a naučí děti zodpovědnosti? Chystáte se pořídit si křečka? Tady je pár tipů pro začátečníky.

Vyberte si křečka

Autor obrázku: Jannes Pockele

Na našem trhu je několik druhů křečka. Mezi ty nejběžnější patří Zlatý křeček, Křeček Syrský, Křeček Čínský a další. A i když jsou to tvorové nenároční, pokud je pořizujete dětem, je třeba zajistit, aby se naučily s nimi zacházet, aby nedošlo k jejich zranění.

Pokud si vybíráte křečka ze zverimexu dávejte pozor, aby byl zdravý. Přenos z obchodu domů je stresující zážitek a křeček často onemocní. Vyberte si aktivního křečka, ne takového, který je mokrý ze spodu nebo má uslzené oči. Pokud se vám zdá, že ne všichni křečci v teráriu jsou zdravý, raději nekupujte křečka z toho vrhu. Jejich nemoci jsou mezi nimi vysoce přenosné.

Příbytek

Existuje spousta možností jakou klec či box vašemu křečku pořídit. Můžete se inspirovat na internetu nebo přímo v obchodě s potřebami pro chovatele. Není vhodné používat akvária pro rybičky. Snažte se zajistit, aby váš křeček měl dostatek místa a vše co potřebuje – nádobku na vodu, misky, hračky, zákoutí, kam se může schovat.

Vyberte si také klec podle toho, zda se dá dobře čistit a zda je dobře přenosná.  Klec by neměla být umístěna v průvanu a křeček by se neměl často koupat. Nachlazení u nich způsobuje problémy. Klec by neměla být ani na topení. Zajistěte, aby měl příbytek stálou teplotu. Jako podestýlku lze použít seno, slámu, piliny, kousky látek. Je dobré, aby je mohl křeček přehrabávat a dělat si hromádky, kde se bude moci schovat.

Autor obrázku: cdrussorusso

Krmení

Křečci jsou všežraví hlodavci, ale v jejich potravě převažuje rostlinná strava. Můžete jim zakoupit mix přímo ve specializovaném obchodě. Většinou je to mix obilí, semínek, kukuřice, oříšků, bylinek a podobně. Aby měli dostatek vitamínů, můžete jim také dávat čerstvou zeleninu a ovoce. Pro to, aby si brousili zoubky je potřeba je krmit i pevnou stravou jako suchý chleba nebo rohlík. Zajistěte, aby měli vždy přístup k čisté vodě. Tu můžete umístit do závěsného držáku na vodu, který zůstane déle čistý, nebo jim můžete dát vodu do misky, ale počítejte s tím, že ji budete muset často měnit.

Nemoci

Křečci jsou náchylní k různým nemocem. Od průjmu, nachlazení, po vypadávání srsti, nádorům a různým poraněním. Dbejte na pestrost jejich stavy, na stálost teploty jejich prostředí, po každém kontaktu s jinými zvířaty si umyjte ruce, pokud zjistíte jakýkoli problém, raději se poraďte se svým veterinářem.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *