Achatina – obří šnek

Achatina – obří šnek

Autor obrázku: Thomas Brown

Chov těchto krásných, velkých šneků přodělal v posledních letech velký boom. Možná už jste na ně někde narazili, možná je uvidíte poprvé, je jen málo těch, kterým se šneci nelíbili hned na první pohled. Šnečí obydlí je i velmi hezkým doplňkem do interiéru.

Pochází z různých částí Afriky, je jich asi 250 druhů a patří k největším plžům na světě. Liší se jak barvou těla a ulit, tak velikostí, nebo tvarem.

Chov a péče

Šneci nejsou na chov složitými mazlíčky, jsou časově i finančně nenároční. Hodí se jak pro začátečníky, tak třeba větší děti. Jsou tichými společníky, patří mezi živočichy, kteří jsou aktivní především v noci. Pokud o šnekovi uvažujete, měli byste také vědět, že se dožívají až osmi let.

Abyste měli šneka kde uložit, pořiďte si menší terárium, nebo postačí plastový box s víkem. Musí být dobře větraný. Plastový je praktičtější kvůli snadnější údržbě a menší váze. Vyhovující podestýlkou je lignocel. Dopřejte ho šnekům v dostatečně vysoké vrstvě, rádi se do ní zahrabávají, ukrývají. K životu potřebují vápník, kvůli tvorbě ulity, proto nezapomeňte ve zverimexu koupit sépiovou kost. Vodu můžete šnekům dávat třeba do mělké misky.

Prostor šneků zútulníte různými oblými kameny, větvemi, ale můžete použít i nějakou živou rostlinu. Je potřeba zajistit rosení, nejlépe ráno a večer, aby měli šneci tolik potřebnou vlhkost. Topení nezajišťujte topným tělískem v teráriu, postačí umístit je pod terárium.

Autor obrázku: Andrew Kuzmin

Většina šneků je převážně býložravých, nepohrdnou jakoukoli zeleninou či ovocem, ani zelenými listy – saláty, natí, pampeliškou… Občas můžete nabídnout i bílkoviny v podobě sýrů, tvarohu, nebo psích granulí.

Hygiena

Šnek sám o sobě nezapáchá, pokud však nebudeme terárium delší dobu čistit, začne nelibě zavánět. Je potřeba čistit stěny od šnečích výkalů, měnit podestýlku a samozřejmě likvidovat zbytky potravy. Plži nepotřebují pravidelné drhnutí, občas je můžeme opláchnout pod vlažnou, pomalu tekoucí vodou.

Nemoc

Šnečí zdravotní potíže způsobí často nevhodné prostředí, nebo chyba chovatele – vlhkost, teplota, chyba ve výživě, úraz, infekce – bakteriální, parazitární, plísňové.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *