Seznámení s gekončíkem nočním (1. díl)

Seznámení s gekončíkem nočním (1. díl)

Nemáte žádné zkušenosti s terarijními zvířaty a chcete si nějaké pořídit? Gekončík noční je první volba v začátcích většiny teraristů. Důvodem chovu u začátečníků je velmi snadná obsluha terária i gekončíka samotného, snadné rozmnožení jeho potomstva a nízká cena při pořizování, která bohužel mnohdy vede k tomu, že je chován ve špatných podmínkách a u neinformonévaného majitele.

Je důležité si uvědomit, že je gekončík noční zvíře, většinu dne tráví ve svém úkrytu a noc na lovu. Jako jeden z mála exotických plazů se spokojí s monotónní stravou, je tedy možné krmit ho pouze jedním druhem hmyzu bez obav, že potravu začne odmítat.

Gekončík se velmi rychle adaptuje a bez větších problémů se dá určitým způsobem ochočit, pokud se mu budete pravidelně věnovat, bude po otevření terária ochoten vylézt i po Vašich rukou, či se nechá lehce hladit po hřbetu hlavy a těla.

Ve volné přírodě žije ve skupinách jeden samec s větším počtem samic. Vyhledává teplá, písčitá a kamenitá místa, ale je možné ho vidět i v trávě. Patří k velmi odolným živočichům, kteří se i se špatným zacházením umí vyrovnat.

Vzhledově má gekončík oválné tělo, zvláštností na jeho hlavě jsou ušní otvory v podobě obráceného písmene D. Tělo dospělého samce s ocasem měří až 30 cm, samice bývají o něco menší. Ocas je tlustý, protože slouží jako zásobárna živin.

Odolnost tohoto zvířete je pro chovatele spíše nevýhoda, není jednoduché poznat, zda gekončíkovi něco chybí a mnohdy je tak i zanedbáván.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *