Kočka nebo pes

Kočka nebo pes

Když si chceme pořídit jedno z těchto zvířátek a nemůžeme se rozhodnout jaké, je dobré si říct, co nám vyhovuje více.

Kočka

Pokud budeme chtít kočku, je to výborný společník ne jen do domu ale i do bytovky. Nenadělá tolik rámusu jako pejsek

Autor obrázku: FastPhive

Kočky jsou samotáři a pomazlit se půjdou jen když ony samy budou chtít, je to tvor kterého nenaučíte spousty věcí, jako třeba psa. Kočka je velmi samostatná a nepotřebuje nějak zvlášť pozornost. Dá se říci, že si poradí sama a nemusí na Vás být fixovaná na rozdíl od pejska. Proto je kočka výborný společník pro lidi, kteří nemají až tolik času aby se tomu zvířátku mohli neustále věnovat.

Jsou také velmi kultivované, čistotné a chytré, proto se hodí i do bytu. Samozřejmě pokud máme kočku od koťátka, taky dokáže pěkně řádit. Lézt po záclonách, po kuchyňské lince a vlastně po celém bytě, protože taková číča se dostane úplně všude.

Pes

Pokud si budeme chtít pořídit pejska samozřejmě taky můžeme do bytu, ale v tomto případě je lepší volit menší plemena, než větší. Větší plemena psů potřebují prostor a hlavně dostatek pohybu, na což je úplně ideální dům se zahradou kde může pejsek běhat pořád.

Pejsek potřebuje taky spousty pozornosti a náklonnosti, protože pes je schopný si z rodiny určit jednoho pána, pro kterého by byl schopen položit život. Zbytek rodiny bude mít samozřejmě taky rád, ale ten jeden člen, kterého si vybere pro něj bude prioritou.

Autor obrázku: Eran Finkle

Pejsek potřebuje také už od malinka výcvik, pokud ho necháme růst, jako kůl v plotě, ovládne pes nás, ne my jeho. Pro je dobré pejska už odmalinka cepovat, co si může a nemůže dovolit, aby se to naučil a věděl to, a podle toho se také bude chovat. Vše záleží na tom, jak si ho vychováte.

Samozřejmě různí psi mají různé povahy stejně jako u lidí, někteří jsou líní a neaktivní a jiní jsou aktivní až moc… Podle toho taky musíme vybírat.

Pokud si třeba do panelového domu pořídíme jack russla, jezevčíka, nebo menšího teriéra, může nastat problém. Tyto plemena jsou psi velmi tvrdohlavý a temperamentní a nevydrží chvilku na jednom místě, takže by se mohlo stát, že až se vrátíte z práce, štěně vám rozcupuje celý byt.

Pokud pejsek do bytovky, je lepší volit z mírnějších plemen třeba bišonek, čivava, yorkšír, máltézslý psík, americký buldoček, mops i některé druhy jezevčíků. Pokud budeme chtít velkého psa, je určitě lepší mít pro něj prostor, jako jsou bernardýni, dogy, vlkodav, bernský salašnický pes, vlčák atd. Jsou různé druhy a rasy psů, a pokud si ho budeme chtít pořídit, musíme popřemýšlet, jakého pejska si vybereme.

Tolik shrnutí, záleží jen na vás, koho si vyberete, ale vždy u toho používejte hlavně rozum. Stává se že si lidé pořídí zvířátko a pak je z určitých důvodu – ať už malé prostory, nebo nedostatek času, vyhazují na ulice, v horším případě a v tom lepším dají nebo uváží u útulku… je to velice smutné, že spousty lidí si neuvědomí, že takovéto zvíře už je velká zodpovědnost a nemůžete ho jen tak odkopnout. Je to také živý tvor, který má právo na krásný a dlouhý život.

Proto pořizování pejska nebo kočičky opravdu s velkou rozvahou.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *