Náš pes, kříženec (2. díl)

Náš pes, kříženec (2. díl)

Podělím se s vámi o další radosti a starosti, které jsme s rostoucím pejskem zažili.

Další věcí s postupem času bylo poslušnost a chození na vodítku. Jelikož je to velmi temperamentní pes, připadám si kolikrát, že mám na vodítku bernardýna a ne malého jack russla.

Koupili jsme velmi výbornou věcičku: když jdete s pejskem ven, dáte mu na tlamu jakýsi náhubek, ale vodítko nepřipoutáte na kšíry nebo obojek, ale na ten náhubek. Pejsek pokaždé když táhne, utáhne se mu náhubek. Asi za týden se naučí chodit u nohy bez problémů.

Poslušnost je tedy dodnes věc, kterou jsme ještě pořád nedostali pod kontrolu. Vyzkoušeli jsme i mnoho tréninků a výcviků, ale zatím nic nepomáhá. Má svoji hlavu i když ví, že něco udělal špatně. Nechce poslouchat i přesto, že se na výcviku všechno základní naučil – sedni, dej pac, lehni, překul se, panáčkuj, přiběhnout k noze…

Když je na volno a uvidí psa nebo člověka, je nezastavitelný a neovladatelný. Čeká nás toto léto ještě jeden výcvik u někoho jiného, tak uvidíme, jak se mu povede tady. Je velmi učenlivý a velice ho baví dělat takové věci, ale jednou nemá náladu a je novladatelný.

Výcvik nás naučil spousty věcí: Když chcete, aby si sednul, postavíte se před pejska, nejlepší je mít v ruce nějaký pamlsek, který má rád a pravou rukou mu pokynete a řeknete důrazně SEDNI. Pokud sedne, dáte mu pamlsek a takhle to opakujete několikrát dokola a pejsek to brzy pochopí.

Povel lehni – zase mít v ruce pamlsky, stoupnete si před něj a řeknete mu sedni, odměníte, poté mu přiložíte levou ruku nad zadek v sedu a pamlsek mu dáte před čumák, ale dolů aby se pro ně musel sehnou a lehnout si k tomu. Rychle řeknete lehni, aby věděl hlasový povel. Zase několikrát opakujete a po desáté už si pejsek lehá sám, aniž ho musíte tlačit k zemi, nebo mu dávat pamlsek před čumák.

Jsou to triky, které jsem do té doby neznala a nejlepší na tom je, že fungují :-) Takto ho můžete naučit cokoliv, na pamlsky, pejsek si totiž zapamatuje, že pokud udělá co chcete, dostane za to dobrůtku tak proč ne?

Když to shrnu, našemu pejskovi budou tenhle rok tři, ale musím říci, že se toho za tu dobu spoustu naučil. Něco na výcviku, něco jsme ho naučili postupem času sami. Záleží jen na Vás, kolik času mu budete věnovat a věřte mi, pes zabere opravdu hodně času a trpělivosti.

Aby byl hodný a poslušný, je to jako u dítěte… Pokud si ho chcete vychovat, aby poslouchalo a bylo vychované a ukázněné, musíte mít tvrdou ruku a být odhodlaní. To samé platí i u psa, zvláště u temperamentních plemen, které pokud necháte růst jako dříví v lese bude ovládat on vás, ne vy jeho.

Nebojte se psa za špatnou věc potrestat a za dobrou pochválit, není na tom nic špatného. Pejsek musí vědět kdo je pánem domu a musí to jako člen rodiny respektovat, stejně jako vy respektujete pejska po celý jeho život a náramně a 100násobně se vám to vrátí na jeho oddanosti, důvěře a lásce k Vám.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *