Zebřičky (chůvičky)

Zebřičky (chůvičky)

Toto je velmi rozmanitý druh ptactva, jsou velmi malinké, ale taky hodně čiperné.

Autor obrázku: Neil McIntosh

Pokud si takového ptáčka budeme chtít pořídit i vzhledem k jeho velikosti, musíme myslet na to, že zebřiček by se mělo chovat více, než jedna. Jsou to velice společenští ptáci a samotné by jí bylo opravdu moc smutno, proto se doporučuje chovat dva a více.

Jejich povaha je opravdu úžasná, jsou malincí a krásně zbarvení, vydávají zajímavý zvuk a i přesto, že štěbetají pořád, není to našim uším nepříjemný zvuk. Sama je ráda poslouchám. Mimo to samečci krásně zpívají. Jsou velmi rychlí a i přes jejich velikost doporučujeme velkou klec, protože chvilku neposedí na místě, pořád lítají a něco vymýšlí, jsou opravdu velmi roztomilé.

Co se týká ochočení, je to složitější, protože když máte minimálně dvě, jsou dost těžko ochočitelné. Ale pokud se jim věnujete a povídáte si s nimi, za chvíli se naučí nalézt na ruku a nebudou se vás bát, ale chce to chvilku trpělivosti.

Autor obrázku: Janet’s Photos 2012

Jejich strava je ve většině případů proso, to milují a i přesto, jak jsou malinké, dokáží toho spořádat opravdu hodně. Můžete jim dát i květ pampelišky, ten mají také rádi nebo jablko. Je to opravdu druh ptáka, který nepohrdne ničím, co mu dáte k snědku.

Jejich zbarvení je velice pestré, jsou to krásně barevní ptáci, jejich nejvíce specifický znak je červený zobáček, který není zahnutý ale rovný a tlustý, jejich ocasy jsou bílé s černými pruhy a peří na těle může být různě barevné kombinace bílé, černé, béžové, světle šedé až tmavě šedé. Jsou různě barevné druhy, ale tohle jsou ty netypičtější, které kde seženete.

Co se týká rozmnožování asi také není lehké. Mám pár už rok, pořád se namlouvají a sameček zpívá, ale mladé zatím žádné, tak uvidíme, třeba se jim to časem povede.

Jsou to opravdu nádherní ptáci, nikdy se s nimi nebudete nudit jsou velmi vynalézavý a velmi aktivní. Je také dobré dát do klece ať už obyčejnou ošatku slaměnou, nebo malý košíček a trochu sena. Velmi rádi si staví hnízdečko a je velmi vtipné je u toho pozorovat, když se přou, kdo tam z nich dvou dá stéblo jako první a nebo když to jeden z nich udělá špatně, tak ten druhý letí a vyndá ho z ošatky… Je to také kvůli tomu, že si to vystelou a velmi rádi v ošatce spinkají.

Pokud začínáte s chovem ptáků, určitě doporučuji tento druh, jsou velmi hravé a i pro děti, nikdy se s nimi nebudete nudit, to zaručuji.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *