Hmotnost, pohlaví a krunýř želvy

Hmotnost, pohlaví a krunýř želvy

Želvy a jejich váha

Želvy a jejich hmotnost je hodně diskutovatelné téma. Sama jsem ho hodně řešila, když jsme si želvičku přinesli domů – jakou má mít želva váhu, jestli nemá málo, nebo zase hodně.

Jak jsem se sama přesvědčila, rozdíly ve váze mohou být veliké. Jsou roční jedinci, kteří mají sotva 30g a jsou jedinci, kteří mají v roce téměř 80g. Ze zkušenosti vím, že pokud se má želva dobře, je správně krmena a má správné chovné podmínky, přibírá kolem 5g týdně.

Tvrdost krunýře

Autor obrázku: Tony Alter

Tvrdost krunýře to je další problematika, kterou bude řešit nejeden začínající chovatel. Má být krunýř tvrdý nebo měkký?

Tvrdost krunýře je různá jak u čerstvě vylíhnuté želvy, která je velmi křehká a dá se říci gumová, až po želvu dospělou, která má tvrdý jak horní Karpax, tak spodní plastron. Pokud si pořídíte želvu do jednoho roku, má horní Karpax už tvrdý a spodní plastron je takový gumový, ale ne měkký – nesmí se Vám propadat prsty. Myslím si, že pokud dáváte želvě dostatek vápníku do stravy a má dostatek vitamínu D z UV lampy, zkrátka dobré chovné podmínky, neměl by být žádný velký problém.

Deformace krunýře

Pokud bude mít želva špatné podmínky k chovu, nebude v dost vlhkém prostředí, bude mít nevhodnou stravu apod., dochází poté k deformaci krunýře neboli rachitis, která opravdu není nic pěkného. Poznat to můžete tak, že krunýř neboli, horní Karpax bude vystouplý místo toho, aby byl rovný, nebo bude propadlý.

Bohužel toto je onemocnění, které se nedá vyléčit a je trvalé. Pouze u hodně malých želv, u kterých by jste to poznali, se to dá pozastavit správným zasažením a změnou špatných chovných podmínek. Ve výjimečných případech mohou mít deformované i jiné části kostí jako jsou končetiny, nebo zobák.

Pohlaví želvy

Autor obrázku: Luke Hoagland

Pohlaví želvy je velmi těžké určit, nejhůře u malých želv, protože pořád rostou a co se na první pohled podle pár základních znaků může zdát, jako samice, nemusí být tak úplně pravda. Řekneme si zde několik znaků, podle kterých byste to měli poznat, ale nejlíp a bezpečně se to pozná až v třetím roce života.

Znaky samic:

* samice mají pravidelnější až skoro symetrický krunýř

* co je tak nějak bezpečný znak který bychom měli poznat, samice má na konci ocásku trn

* samice má ocásek také o dost menší

Znaky samců:

* mají více nesymetrický krunýř

* nemají trn na konci ocásku a mají ocásek znatelně delší

Všechny tyto znaky jsou ale velice nepřesné a určit pohlaví např. u chovatele začátečníka je velmi složité. V podstatě na pohlaví tolik nezáleží, pokud budete chovat želvičku jen jednu. Sama do dnes nevím, jakého pohlaví je naše želva. :-)

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *