Terária pro želvičky

Terária pro želvičky

Chovné zařízení pro želvu mohou být terária, akvária nebo želví stoly. Sama jsem zatím, pokud je želva malinká, zvolila terárium o velikosti 60x30cm. Samozřejmě do budoucna budeme potřebovat mnohem větší.

Vybavení terária

Mělo by být přirozené želvímu prostředí. Podklad by měl být smíšený – část měkká, část tvrdá.

Můžeme použít substrát pro suchozemské želvy, hobliny, nebo kokosovou kůru. Substrát je podle mého nejlepší varianta. Hobliny sice dobře drží vlhkost, kterou želva potřebuje, ale míchají se do stravy a musejí se velmi často měnit, protože při vlhku chytají plíseň. Kokosová kůra zase nedrží vlhkost vůbec.

Tvrdý podklad je dobrý pro obrušování drápků. Záleží na vás, co vyberete, můžou to být oblázky, nebo třeba kusy kamenů.

Želva by tam měla mít něco, kde může spát, mělo by to být z přírodních materiálů, např. půlka kokosu, keramický květináč, nebo mnou vyzkoušený kořen, který zakoupíte v každé akvaristice.

Dále může být v teráriu miska s vodou zvaná bazének, aby měla želva přístup 24hodin k čerstvé vodě (denně měnit). Samozřejmě jsou želvy, které do bazénku za celý svůj život ani nevlezou. Naše želva ze začátku také nechtěla, ale postupem času se to stal její každodenní rituál.

Jako další by jsme měli do terária umístit nějakou dekoraci. třeba květiny. Pokud budete chtít dávat živou zeleň, tak na místa, na které želvy nedosáhnou. Myslím, že umělá varianta květin je ta nejlepší. Dekorativní kameny také nejsou na škodu.

Další nedílnou součástí terária by měl být teploměr, vlhkoměr, UV lampa a zářivka. Teploměry by měly být dva – jeden v teplejší části terária a druhý v chladnější časti.

UV lampa by měla mít sílu podle velikosti terária a také podle výšky – na balení je vždy uvedeno, jak vysoko ji máte pověsit aby jste dosáhli požadované teploty. Také by měla být vložena do keramického květináče. My jsme zatím zvolili 40W, myslím si, že prozatím úplně stačí.

Co se týká vytápění terária, pod UV lampou může želva mít až 45°C, mělo by být zapnuté střídavě. Mám z vlastní zkušenosti vyzkoušeno denní světlo zapnuté od 8:00 – 18:00hod a UV lampu od 9:00 – 11:30hod a pak od 14:00 – 16:00hod, ale samozřejmě můžete mít nastavené i jinak.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *