Jak odnaučit pejska od špatných zlozvyků

Jak odnaučit pejska od špatných zlozvyků

Každý pejsek, ať se snažíte sebevíc, si nějaký ten špatný zlozvyk osvojí. Ale jak ho to odnaučit?

Štěká?

Štěkání je největší překážkou v panelácích, bytovkách apod. Sousedi si stěžují, že máte urafaného psa a nemají chvíli klidu.

Kamarádka jde k vám na návštěvu. Ve chvíli kdy zazvoní, váš domácí mazlíček se rozštěká a ať děláte, co děláte, nemůžete ho utišit. Typem jak tomuhle předejít je trénovat pejska od malinka na zvonek. Ve chvíli kdy někdo zazvoní, neotvírejte do té doby, dokud se neutiší. Trénujte to s kamarádkou. Váš pejsek štěká radostí. Už se nemůže dočkat, až se otevřou dveře. Myslí si, že je to jeho povinnost, ohlásit, že jde někdo na návštěvu. Má v podvědomí dané, že hlídá celou rodinu.

Ve chvíli kdy se otevřou dveře. Začne vrtět ocáskem a poskakovat kolem návštěvy.

Vyje?

Autor obrázku: J. Todd Poling

Dalším případem je tzv. smutnění-vytí. Musíte jít do práce a pejsek doma zůstává sám. Ze smutku po vás teskní a vyje. V tomhle pejsci mají doopravdy velkou výdrž. A hodně špatně se to odnaučují.

Nejlepší radou jak tohle zvládnout, je dát mu do pelíšku starší tričko, aby vás cítil. Pustit potichu rádio, aby si myslel, že je někdo doma. Zkontrolovat misky, zda je v nich voda i granule. Po odchodu počkejte cca 15 min. za dveřmi, ve chvíli kdy začne vít, odemkněte, pošlete ho na místo a pokárejte ho. Opět odejděte, jako byste šli do práce a čekejte. Opakujte to několikrát a časový limit natahujte. Chce to vytrvalost.

Ve chvíli, kdy nezačne výt ani po delší době (dobré je se zeptat sousedky, zda byl váš pejsek slyšet) odemkněte a hodně ho pochvalte, dejte mu mls a hoďte mu hračku. Pejsek si zvykne a vás už nebudou obtěžovat nevrlí sousedi.

Hledáte ten správný pelíšek? Vyberte si pelíšky pro psy na internetu.

Škube vaše boty a oblečení?

Teče vám do bot, protože vám váš mazlíček z nich udělal cedník? Nebo je vám zima, protože vám vytahal z bot molitan? Nebo je úplně zničil, že je můžete hned odnést do kontejneru? Máte poslintané a děravé oblečení?

Ikdyž se na něj sebevíc zlobíte, neházejte po něm boty a nesnažte se mu ani jinak botami pohrozit. Bude si na nich o to víc vybíjet vztek. Radši srolujte noviny a dejte mu přes zadek novinami (hlavně je pak důkladně schovejte, nebo budete mít příště z novin hromádku papírků).

S oblečením je to podobné, nehoňte pejska po bytě s roztrhaným trikem v ruce. Dejte mu na zadek novinami. Když odcházíte z domu, pečlivě zkontrolujte, jestli máte zavřené dveře do šatny. Dejte mu do pelíšku starší kus vašeho oblečení, se kterým si může hrát. Váš miláček bude spokojený a vás nebude mrzet, že vám ničí oblečení.

Rate this post

One thought on “Jak odnaučit pejska od špatných zlozvyků

  1. Zdravím vás.. Pejsek asi dělá pěkný bordel co? Taky mě furt zlobil byla sem z něj úplně mimo.. Ale teď už aspoň mám něco čím budu rychle a snadno uklízet jeho vylomeniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *