Když si přivezeme štěňátko

Když si přivezeme štěňátko

Je to obrovský pocit štěstí a adrenalinu. Jedete se kouknout na štěňátka. Všichni doufáte, že si vás jedno z nich vybere a stanou se z vás nerozluční kamarádi.

Co takové malé štěňátko potřebuje

Chovatelé většinou při prodeji malé kuličky radosti dávají pytlík granulí, které pejsek dostával. Měli by také upozornit na to, že ze začátku je dobré mu granulky namáčet do vody. Hlavně se nesmí zalévat mlékem. Nový chovatel by si měl vyžádat, pokud je štěňátko starší, očkovací průkaz od chovatele a zkontrolovat s prodávajícím očkování, popř. se domluvit, která ještě chybí a kdy by se měla přibližně uskutečnit. Dokud nemá za sebou všechna očkování, neměl by moc chodit na místa kde se běžně venčí psi, nebo k cizím psům.

V den, kdy si ho vezete domů, už by měl mít nachystaný pelíšek, mističky a nějakou tu hračku. Hned po příjezdu mu ukažte jeho pelíšek, musí si ho prohlídnout a očichat. Ukažte mu i misku s vodou a granulky. Nechte ho, aby šel na průzkum. Pokud bude chtít jít i tam kam bude mít v budoucnu zakázáno, hned ho pokárejte – jemně, aby se vás nebál. Už od malinka mu musíte dávat najevo, kam může a kam ne. Celý den až do večera se mu věnujte a hrajte si s ním.

Je to štěňátko, které ještě nemá osvojené návyky. Snažte se ho naučit, aby loužičky a tzv. housenky dělal venku. Ze začátku budete mít pocit, že pořád jen chodíte s hadrem. Pokud vypozorujete, že vám loužičky dělá na jednom místě, stačí na to místo dát nepromokavou podložku, které se dávají pod miminka při přebalování. Přece jenom jste si pořídili taky miminko. Vždy, když vrátíte domů a loužička bude jinde než na podložce, pokárejte ho. Naopak, když bude vše v pořádku, dejte mu odměnu, nějaký ten piškotek nebo mu hoďte hračku.

Pro celou rodinu je to něco nového, malého a roztomilého. Každý člen rodiny by se s ním chtěl mazlit, chodit ho venčit a házet mu hračky. Nezapomínejte však, že je to teprve krátce, co jste ho vytrhli z jeho rodného prostředí. Musí si teprve zvyknout na vás. Pak ho beze strachu klidně můžete vzít na návštěvu ke známým. Dejte si pozor, aby se na něj všichni hned nevrhli a nepolekali ho, je to ještě drobeček.

Nechte ho, ať si postupně zvyká na děti, pokud je máte. Neodhánějte je od něho, ale vysvětlete jim, že je to ještě miminko a jak se k němu mají chovat. Štěňátko si rychle zvykne jak na vás tak na prostředí, které se stalo jeho domovem.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *