Bydlení a potrava pro agamy

Bydlení a potrava pro agamy

Věc, kterou by jsme měli zvažovat, pokud si budeme chtít pořídit agamu je, jak velké terárium na ni budeme potřebovat.

Samozřejmě se to odvíjí od toho, kolik agam si budeme chtít pořídit, jestli jednu, nebo pár, nebo více agam. Pokud budeme chtít pár, měly by rozměry terária mít 50x100cm s výškou 60cm. Pokud jich budeme chtít více, třeba tři – jednoho samce a dvě samice, tak by velikost měla být minimálně 60x160cm a výška 60cm.

Teplota

Co se týká prostředí a teploty terária, měla by mít 28-35°C přes den, lokální výhřev v rohu 40 °C a na noc vše snížíme na cca 22 °C. V létě možné slunění ve venkovním teráriu.

Dále bychom měli v teráriu udělat vyvýšená místa a poličky, abychom agamě poskytli co nejvíce přírodní prostředí.

Osvětlení

Autor obrázku: Debs (ò‿ó)♪

Osvětlení zajistíme zářivkami nebo bodovým výhřevným světlem a intenzitu nastavíme tak, aby to agamám vyhovovalo. Poznáme to tak, že si o to sami řeknou, pokud je světlo moc silné budou se od něj vzdalovat a pokud na něm budou přimáčknuté je příliš slabé. V obou případech je potom světlo nutné upravit optimálně.

Substrát

Ten se dá zakoupit v jakémkoli obchodě pro zvířata už předem připravený a namíchaný pro agamy, nebo můžeme použít říční písek/štěrk. Důležité je, aby byl propraný a neztěžoval vašim chovancům dýchání.

Potrava

Agama vousatá je všežravec, takže z poloviny masitá strava, jako třeba holátka myší nebo potkanů a z druhé poloviny pouze zelenina a ovoce.

S oblibou si pochutnávají na semenech rostlin, jejich listech či plodech. Z živočichů mají nejraději hmyz a malé savce (např. hlodavce, ptáky, ještěry či hady).

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *