Papoušek Agarponis

Papoušek Agarponis

Papoušek Agarponis začíná být v poslední době dost oblíbený po celém světě. Oblibu získali hlavně kvůli snadnému chovu a velké barevné rozmanitosti. Chovat je může i naprostý začátečník.

Autor obrázku: Peter Békési

Agarponis se většinou chová v klecích, ale můžeme se i setkat s chováním ve vnitřních a venkovních voliérách. Chov v kleci je dobrý, pokud chybí dostatek prostoru nebo finančních prostředků pro vybavení voliér. Chování v kleci ale také znemožňuje nechtěné křížení jedinců. V kleci by se měli ptáci chovat po párech. Velikost klece pro jeden pár by se měla pohybovat okolo 80x50x40 cm. (d.x š.x v.)

Dalším způsobem chovu agarponisů je chov ve vnitřní voliéře. Tento způsob je pro ptáky přirozenější, protože mají mnohem více prostoru. Voliéry se mnou vyskytovat všude po domě kromě sklepa. Je ale nutné zabezpečit stálé teploty a v zimě vlhkost 50-60% při 10-15°C. Je dobré postavit voliéru alespoň z jedné strany ke zdi, kde agarponis může okusovat omítku, ve které se vyskytuje plno minerálních látek.

Asi nejlepším způsobem chovu agarponise je chov ve venkovních voliérách. Zde jsou ptáci nejvíce přiblíženi k volné přírodě. Velkou nevýhodou může být riziko přenosu nemocí od volně žijícího ptactva. Venkovní voliéra by měla být zakryta z 1/3, aby se ptáci mohli schovat před sluncem a špatným počasím.

Ptáky necháváme hnízdit od začátku dubna, kdy teploty stoupnou na 15°C – rozvěsíme do voliéry budky a vpustíme do ní ptáky. Budky jsou vždy zavěšené do stejné výšky, cca 20 cm od stropu.

Mláďata krmí z počátku pouze samice, ale pak začnou oba rodiče. Je nutné dávat agarponisům vaječnou míchanici, protože obsahuje nezbytné živiny mláďat. Kroužkování se provádí kolem 10. dne.

4.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *