Středoasijský pastevecký pes

Středoasijský pastevecký pes

Je to plemeno, které je přizpůsobeno být s ovcemi či jinými pasteveckými zvířaty, aniž by jim ublížilo. Ale také ho můžete mít jako domácího mazlíčka. Není to sice malý panelákový plyšák, ale pokud máte dům se zahradou, tak vám je dobře ohlídá.

Mnoho lidí sice má pocit, že je to agresivní plemeno, což usuzují podle jeho vzhledu. Protože u tohoto psa se už v prvním měsíci (aby to jako štěně necítil) tupíruje jak ocas, tak i uši. Ale pokud se vám to nelíbí – nebo někteří to berou jako týraní – samozřejmě to není povinností. Ale co agresivity týče, tak to záleží zejména na výchově. Toto plemeno rozhodně v genech nemá žádnou agresivitu (jako to bývalo u Kavkazských psů.), jenom můžete pocítit jistý odpor k Romům nebo opilým lidem. Tu opilost vycítí mnoho plemen a také začnou vrčet nebo se začnou jakkoliv jinak projevovat. To, proč toto plemeno pozná Roma a cítí k němu odpor, nevím.

Toto plemeno má dvě zbarvení. Buď to je takový bílo-šedý nebo zlato-béžový. A stává se, že když je matka bílo-šedá a otec béžově-zlatý a mají štěňata, tak v jednom vrhu může být třeba 5 psů béžových a 3 psi zlatí. (ale tak to je i jiných plemen.)

Tento pes je velmi chytrý. A když mu pán odjede na více dní někam pryč, tak to pozná a začne smutnit (zejména tak, že moc nejí). Dalo by se říct, že je i citlivý, protože hezky vychází s dětmi a dokonce i s koťátky. A není to jen hlídač, ale je i hravý.

A pokud ho máte od štěněte, tak i učenlivý. Nemá problém naučit se základní povely, jako jsou, sedni, lehni, na místo (do boudy), dej pac – záleží jen na vás, kolik mu věnujete času.

Já si osobně myslím, že je to vhodný pes do domácnosti, když máte malé děti. A je přizpůsobivý. Jenom se potřebuje sem tam proběhnout. (ale i s malým psem musíte chodit na procházky)

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *