Norbert

Norbert

Naši známí si chovají mnoho zvířat, ale zejména prasata. A protože si řekli, že vepřového masa mají dost, tak se rozhodli, že si pořídí i hovězí. Tak různě sháněli informace, jaké plemeno by bylo nejvhodnější. Přečetli mnoho inzerátů a mnoho doporučení, ale stále se nemohli rozhodnout. Chvíli tomu nechali čas a odjeli na prodloužený víkend do Maďarska.

Autor obrázku: Tobias Akerboom (at hutmeelz)

V Maďarsku, mimo jiné, taky viděli velmi zajímavé plemeno krávy – hned se domluvili s majitelem a za tři týdny jim přepravník domů přivezl krávu a býka. A tento páreček byl spíše atrakcí než obědem, protože první dvě měsíce k nim chodili lidé a koukali na ně. Je pravda, že je to celkem zvláštní plemeno, protože nejen býk, ale i kráva mají rohy. Býk velmi ostré a prakticky (na útok) zasazeny. Kráva má rohy sice blíže u sebe a méně ostré, protože špička na konci je mírně zatočená do zadu, přesto všechno jde z nich respekt. Zvlášť, když se jim podávalo krmení. (známí, právě proto, že chovají mnoho zvířat – mají i velký výběh) A když kráva nebo býk zpozorovali, že někdo jde do ohrady s kýblem v ruce, začali tak neuvěřitelně proti té osobě běžet, že kolikrát vypadalo, že nezastaví. (vždycky to vyšlo :-) )

Ale pak přišlo období, kdy se býk s krávou chtěli spářit. Kráva byla spíše ještě hodnější, v pohodě se nechávala hladit. Ale býk začal být velmi nebezpečný. Útočil, byl agresivní, a každý měl strach do ohrady vejít. Sám majitel – Radek z něj měl (ne přímo strach) ale respekt určitě. Přece jenom to bylo hrozně mohutné zvíře a z těch rohů šel strach sám osobě, natož potom, co začal být agresivní. A když šel Radek krmit, tak vždycky měl u sebe dlouho kovovou tyčku, aby se mohl bránit. Ale i tak někdy neunikl nějakému fakt nepříjemnému zranění. (nic vážnějšího to nebylo, ale i tak – dostat takovou ránu)

Nejhorší na tom bylo, že jejich starší dcerka Karolínka ke všem zvířatům chovala jistou citovou přitažlivost. A nejvíce měla ráda právě onoho býka. Před tím, než začal být agresivním, tak za ním sama do ohrady chodívala, hladívala ho. Někdy je sama nakrmila a často si s ním povídala. (no, spíše jen na něj mluvila :-) ) Ale po tom, co se z něj stalo něco neovladatelného, měla zákaz do ohrady chodit.

Jenomže se jednou stalo, že jela spolu se svým otcem (často a ráda mu kolem zvířat pomáhala) traktorem dovést zvířatům do ohrady balík sena. Když Radek chtěl zaparkovat traktor, tak ona vylezla ven (Radek se několikrát ujišťoval, že není býk v dohledu), aby mohl dát traktor co nejblíže pletivu. Ale ona nečekala na Radka a pomalu sama šla z ohrady k domu. Jenomže se z ničeho nic proti ní ten býk rozběhl. A to Radek zrovna zaparkoval, snažil se troubit, ale býk byl jak smyslu zbavený. Radek měl smrt v očích. Strašný strach, že ten býk zaútočí i na jeho dceru. A když byl býk u téměř u ní – ona na něj zařvala. A býk najednou zastavil, chvíli na ní koukal a pak se otočil a šel. Ale od té doby měla panický strach do té ohrady jít.

Chvíli potom býka nechali zabít – mimochodem měl 7 metráků. (protože kráva byla skotná = těhotná) To zase byla lehce agresivní kráva. Nikomu nikdy neublížila, ale snažila se sem tam vykopnout kopýtko. Ale u ní to bylo přece jenom snesitelnější a také k pochopení, protože hlídala “dítě“, které v sobě nosila. To už za ní chodila i Karolínka.

Když se narodilo malé telátko, tak zase přišla doba, kdy bylo více atrakcí než dobytkem. A bylo opravdu roztomilé. Zajímavost byla, že se narodilo jako hnědé, ale jak rostlo, tak měnilo barvu. Nejprve z tmavě hnědé do béžové. A nakonec se zbarvilo do takové bílo-šedé. (barva jeho rodičů)

A proč vůbec nadpis Norbert? Malé telátko bylo kravička. A když vyrostlo, mělo opravdu výrazné vemeno. A paní sousedka byla z té kravičky tak nadšená, že ji pojmenovala. Nás opravdu velmi pobavilo, když na něj volala Norberte. No, paní z vesnice a přehlédne takové vemeno. :-)

Tak kdybyste náhodu uvažovali o nějakém maďarském plemeni hovězího, tak pořádně zvažujte. Známí si sice nikdy nestěžovali a dokonce nyní přemýšlejí o dalším telátku (protože někdo v blízkosti má býka). Ale přece jenom mít býka i krávu doma, jak jste si přečetli, může být nebezpečné.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *