Chov inteligentních potkanů

Chov inteligentních potkanů

Možná byste se divili, kolik obyvatel má u sebe doma jako domácího mazlíčka nějakého hlodavce. To, že chovají křečky, myšky a jiné docela roztomilé druhy, je ještě přijatelné. Ale spoustě lidí se hodně zatají dech, když někdo z kapsy vytáhne potkana nebo rovnou dva.

Přitom je potkan také milé a inteligentní zvířátko a často umí být i přítulné.

Autor obrázku: Thomas Bresson

Nenákladné a snadné na chov

Potkana si můžete pořídit docela jednoduše. Jsou k sehnání ve spoustě zverimexů a to v obou pohlavích. Nejsou drazí a dožívají se tak dvou až tří let, takže pokud chcete chov vyzkoušet, jsou těmi ideální mi zvířátky.

Co budete potřebovat

Klec – ideální je několikapatrová, aby si mohl potkánek nebo pořádně hrát. Nesmí chybět výbava, která zajistí možnost lození a prolézání. K tomu poslouží řebřík, pružinová spirála, kolotoč a různé jiné prolézačky. Dobré jsou i obyčejné silnější větve, nebo papírová trubka z role kuchyňských papírových ubrousků a delší.

Misky – ke krmení budeme potřebovat dvě, jednu na speciální krmivo pro hlodavce a druhou na jiné jídlo, jako třeba zeleninu, ovoce a jiné pamlsky.

Vystýlka – podesteleme například hoblinami pro hlodavce, nebo klasickým kočkolitem.

Umístění bydlení by mělo být na nějaké klidné místo, aby zde nebyl průvan, nesvítilo přímo na klec slunce.

Je lepší pořídit si dva jedince, ideálně stejného pohlaví, protože pokud budete mít páreček, dočkáte se brzy mláďátek. Může jich být klidně i 13 a březost trvá pouhé 3 týdny + možné dva tři dny navíc. Mláďátka jsou schopné dalšího rozmnožování za dva měsíce, pokud byste tedy měly páreček, můžete mít za chvíli nekontrolovatelné množství hlodavců.

Výběh – budete jim muset přizpůsobit nějaký prostor, kde se proběhnou. Kdybyste je vypustili ven, lehce vám utečou, a kdybyste je vypustili po bytě, rychle by si pochutnali na něčem, z čeho byste měli škodu a vztek.

 

Hlodavců se nemusíte bát, jsou to skutečně přítulní jedinci a rychle si na svůj domov zvykají. Jsou zvídaví, je s nimi legrace a je zábava pozorovat jejich dovádění.  Zkuste si je pořídit a na vlastní oči poznáte kouzelné zvířátka.

1.5/5 - (2 votes)

One thought on “Chov inteligentních potkanů

  1. Dobrý den přeji.
    Měla bych zájem o potkany, jako domácí mazlíčky.
    Kdysi jsem je chovala.
    Mohu se zeptat kde přímo sídlíte a zda-li je možný prodej?
    Jsem z Bílovce a nemám ponětí kde Vás najít.
    A lze u vás zakoupit i papírovou přepravku? Děkuji moc Gabriela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *