Útulky pro zvířata

Útulky pro zvířata

Na ulicích pobíhá mnoho zvířat, které nemají co jíst a nemají svůj domov, tak jako se najde pár zvířat, o které se jejich majitelé nestarají nebo o ně nemohou už dále pečovat. A protože si zvířata nemohou samy pomoct, jsou zřízeny útulky.

Útulky jako výborná varianta?

Autor obrázku: Klearchos Kapoutsis

Útulky se zdají jako výborné řešení pro takovéhle zvířata, ale na druhou stranu je tady problém v tom, že ty zvířata ve většině případů v útulcích zůstávají celý život, protože lidé si raději koupí nové, malé, roztomilé štěňátko než, aby šli do útulku pro nějaké zvíře, o kterém neví, co čekat. Navíc do útulků jde mnoho peněz. Takže i když to zní velmi krutě, je někdy lepší, aby se takové zvířata nechala utratit. Obzvláště, když jsou třeba velmi týraná a jsou na tom opravdu špatně a musejí na operaci. Je jasné, že je to živá bytost, ale musíme na to koukat z jiného úhlu pohledu.

Vzít si zvíře z útulku?

Přesto všechno se ještě najdou takoví skvělí lidé, kteří si z útulku vezmou nějaké zvířátko domů. Jaké to je, když si to své zvíře od malička nevychováváte sami, ale když si ho vezmete už vychovaného? Na jednu stranu vám to ušetří mnoho starostí a také času, ale na druhou stranu asi nebude naučen na všechno, tak jak byste chtěli. Zvíře, které si prošlo útulkem, bývá přizpůsobivé a tak nebývá problém naučit ho novým kouskům. Samozřejmě potřebuje větší citlivost, protože když skončilo v útulku, tak si muselo něčím škaredým projít.

Mnoho lidí se bojí vzít si svého mazlíčka z útulku právě proto, že má strach, že to bude nějaký útočný nebo jinak nezvladatelný ďábel. Ale útulky se starají o to, abyste zvíře dostali v co nejlepší kondici (v rámci možností) a když se do útulku dostane takové nějaké nezvladatelné zvíře, tak se ho pořádně ujmou a vychovávají ho, aby nikoho nezranilo. Takže je nemožné, abyste dostali nějakého agresivního mazlíčka, ale každopádně, když vám váš nový mazlíček nebude vyhovovat, tak ho můžete vrátit.

Takže když už útulky jsou, tak bychom je měli podporovat tím, že v nich uvolníme místo a vezmeme si některé z mazlíčků domů a vůbec se nemusíme bát, že dostaneme nějakého ďábla.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *