Britská modrá kočka je nádherná a vzácná, seznamte se.

Britská modrá kočka je nádherná a vzácná, seznamte se.

Britská modrá kočka je nejznámější, nejstarší a nejpopulárnější plemeno v chovu britských koček. Poslední dobou se stává čím dál více oblíbenou společnicí i u nás.

Historie

Původ této kočky sahá do Anglie na konec 19. století. Vznikla křížením anglických domácích koček a v té době velice oblíbených perských koček.

Popis

Britská modrá kočka patří do skupiny koček s krátkou srstí, která je na omak hebká a hutná. Její vzrůst je středně velký až velký. Podsadité, svalnaté tělo, kterému dominuje široká hruď. Hlava je kulatá, nos krátký a široký, s nepatrným prohnutím. Uši jsou posazeny daleko od sebe a mají lehce zakulacený tvar.

Povaha

Koťata bývají hyperaktivní, zvídavá a hodně hravá. Dospělé kočky nevyvíjí moc aktivity a jsou lenivé. Jako vyrovnaní pohodáři preferují svůj klid. Na druhou stranu je to bystrá kočka a potěší Vás její společenská povaha.

Autor obrázku: jans canon

Barva srsti a očí

Dovoleny jsou všechny odstíny modré, ale přednost má světle modrá barva. Necelistvost v barvě je nežádoucí. Oči mají měděnou nebo tmavě oranžovou barvu, povolena je i modrá. Polštářky na tlapkách a nos musí být modrošedé.

Délka života

Typická pro tuto kočku je dlouhověkost. Pokud je zdravá, dožívá se 15 a více let. Šlechtění britských modrých koček si vybírá daň dědičnými chorobami. Nejvhodnější je dodržovat preventivní prohlídky u veterináře, kde se dají všechny nemoci předem odhalit díky testům, a dá se s nimi bojovat.

Péče

Peče je nenáročná, kartáčování srsti stačí 1x týdně. Koupání se doporučuje jen za předpokladu, že je kožich znečištěný, nebo zaprášený. Samozřejmostí je při koupeli používat speciální šampóny pro kočky. Zastřihování drápků jednou za dva až tři měsíce (záleží na tom, jak moc si kočka drápky sama obrušuje na škrabadlech).

Strava

Kočky jsou zvyklé na pravidelnou a stálou dávku potravy. Vhodným krmivem jsou granule. Důležitou součástí jejich jídelníčku by měli být vitamíny pro kvalitu srsti a celkovou vitalitu. Samozřejmostí je neomezený přístup k pitné vodě.

Pořizovací cena

Cena se odvíjí od ušlechtilosti kočky. Z pravidla začíná za pěti tisících a končí až na desítkách tisíc. (vyšší cena se týká především výstavních koček)

Od nepaměti jsou u koček známy antistresové účinky, nejsou náročné na chov a velice dobře se přizpůsobí i Vašemu domovu.

4.2/5 - (5 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *