Kočka domácí, každá je originál vzhledem i povahou

Kočka domácí, každá je originál vzhledem i povahou

Kočka domácí je dnes jednou z nejčastěji chovaných koček. Tito domácí mazlíčci jsou často mnohem zajímavější, atraktivnější a povahově lepší než kočky s výstavním rodokmenem.

Historie

Jedná se o nečistokrevnou rasu, která původně pochází z kočky divoké. První zmínky jsou uvedeny již před 12-ti tisíci lety z území dnešního Turecka a Kypru. Největší slávu zažily kočky ve Starém Egyptě kolem roku 3000 před n. l., kde byly uctívané.

Černé kočky chránily posvátná místa a hodně jich bylo nalezeno mumifikovaných v hrobkách faraonů. Jejich popularita rostla i v Evropě, kdy se používali především pro hubení škůdců, ale v době inkvizice začaly být kočky považovány za symbol čarodějnictví a byly upalovány. V dnešní době je již jejich chov ustálen.

Autor obrázku: Moyan Brenn

Popis

Vzhled koček domácích je hodně odlišný. Povaha i barevnost jsou vždy originálem. Obvykle jsou vysoké okolo 30 cm a váží od 2 do 5 kilogramů. S povahou se většinou nerodí, ale získávají ji zkušenostmi během života. Srst je ve většině případů krátká. Barevně se vyskytují nejvíce mourovaté, černé a tmavé kočky.

Domácí kočky se dožívají 10-12 let, ale mohou žít i déle.

Povaha

Radost z lovu je pozůstatkem jejich divokosti, i když v dnešní době, kdy mají dostatek jídla, provozují lov především pro zábavu. Jedná se o energickou kočku v přírodě a klidnou, línou a mazlivou kočku doma. (za den prospí až 15 hodin). Oproti jiným druhům jsou hodně hravé.

Strava

Ideální je mít 3 misky, jednu na granule, jednu na maso a jednu na vodu. Pro mladé kočky je vhodná vysokoenergetická strava, šťavnaté kapsičky a podobně. U starších koček volíme spíše střídmou stravu. Během celého života doplňujeme vitamíny. Starším kočkám můžeme dát jednou za čas misku mléka, u mladších koček by to mohlo způsobit zažívací problémy anebo průjem.

Péče

Nepotřebují žádnou zvláštní péči, stačí je jednou za čas vykartáčovat. Pro lesklejší srst se doporučuje dát kočce k jídlu malé syrové vajíčko. Vhodné je, aby každá kočka měla svůj vlastní pelíšek. Nejvíce jim vyhovuje režim, kdy doma jen jí a občas spí, ale po většinu času mohou být venku. Pokud je kočka často venku je nutné myslet na potřebná očkování. Dají se naučit i na život doma a na chození na kočičí wc.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *