Irský setr

Irský setr

Autor obrázku: O. G.

Neboli také červený setr. Elegantní a inteligentní pes středně velkého vzrůstu. Vhodný do rodiny ale také na lov. Oblíbené plemeno myslivců, díky svému dobrému čuchu a ochotě pracovat. Majitelé si ho cení pro svoji přítulnost, hravost a oddanost svému pánovi. Jedná se o aktivního psa, plného temperamentu s radostí z pohybu. Toto plemeno postrádá agresivitu, spíše naopak je k lidem přátelský a mírný. Miluje děti.

Historie

Pochází z Irska, kde byl vyšlechtěn k lovu na šlechtických honitbách. Vznikl křížením červenobílého irského setra s červenohnědým psem neznámého původu. První Klub irských červených setrů byl založen roku 1882 a od roku 1886 byl vydán plemenný standard se směrnicemi pro lovecké využití.

Popis

Váha: fena 20-25 kg pes 20-35 kg

Výška v kohoutku: fena 55-62 cm pes 58-70 cm

Tělo: vyvážené tělo se svalnatými bedry, hlubokou hrudí a dlouhým krkem. Hlava je dlouhá a úzká, mezi ušima se nachází výrazný temenní hrbol, který poukazuje na jeho lovecké sklony. Ocas je nízko posazený, u kořene silný, směrem ke konci se zužuje.

Srst: kaštanové barvy, dlouhá, hladká a bez kadeří. Možné jsou bílá zbarvení na hrudi, prstech, úzký pruh na nose nebo tváři.

Věk: dožívá se 12-14 let

Péče

Důležité je pravidelné venčení, při kterém je psovi zajištěn dostatek pohybu. I když se to nezdá pravděpodobné, tak je Irský setr vhodný i do bytu.

Výchova tohoto plemene konkrétně k loveckým účelům patří, díky jeho svéhlavosti, k náročnějším a doporučuje se pod vedením zkušeného cvičitele.

U tohoto psa není dobré střídat pobyt doma a v kotci, mohlo by se stát, že by pobyt v kotci začal považovat za trest. Pokud k tomu dojde, dá to najevo hlasitým a dlouhotrvajícím štěkotem. Proto je lepší ho hned od štěněte naučit, kde bude jeho místo.

Pravidelná péče o srst pročesáváním (min. 1x týdně) a alespoň 1x za rok trimovat (vytrhávání zralé srsti prsty anebo nožem, vhodné pro obnovu srsti).

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *