Rhodéský ridgeback

Rhodéský ridgeback

Autor obrázku: joysaphine

Elegantní a vzhledově velice atraktivní, důstojné plemeno. Jednoduchým znakem pro Rhodéské Ridgebacky je asi 5 cm pás chlupů na páteři, rostlých v obráceném směru. Tento pejsek je díky své přátelské povaze skvělým společníkem svého pána, k cizím lidem se ale chová rezervovaně. Je inteligentní, citlivý a velice vnímavý. Štěká jen zřídkakdy, ale když je potřeba, rád ukáže i své lovecké vlohy, které má výborné. Hravou povahu oceníte při házení aportu, či hře na schovávanou. Je aktivní a potřebuje tedy dostatek pohybu a zábavy.

Rhodéský Ridgeback je sám o sobě osobnost a v rodině se vždy považuje za plnohodnotného člena. Pokud ho potrestáte neprávem anebo bude něco on cítit jako křivdu, umí se hodně urazit. Většinou to dá najevo jednoduše, otočí se k Vám zády nebo zadkem a bude dělat, že pro něj neexistujete.

Má v sobě ochranitelský instinkt, takže běda jak mu někdo sáhne na jeho rodinu. Je oddaný a za svoji rodinu by při obraně položil svůj život.

Historie

První zmínka o tomto plemeni, je ze 17. století a pocház z Jihoafrické republiky, kde byl používán především k lovu lvů, jako nadháněč. Roku 1922 byl uznán a zapsán jeho plemenný standard. Jeho jméno je složeninou slov – Ridge – horský hřeben a back – hřbet. Pás obráceně rostlých chlupů na zádech je specifický jen pro toto plemeno.

Barva – světle pšeničná až hnědo-červená barva.

Výška – pes 63-69 cm, fena 61-66 cm

Váha – 32-38 kg

Srst – krátká, hustá, hladká a na pohled lesklá, s obráceně rostlým pruhem srsti na páteři o šíři cca 5 cm.

Oči – kulaté, usazené daleko od sebe barvy hnědá až světle hnědá s černými okraji víček.

Tělo – široký hrudník, svalnaté a masivní tělo

Věk – dožívají se 10-12 let

Péče – pravidelné kartáčování v období línání. Častý pohyb, zejména dlouhé procházky.

Výchova – důležité je vychovávat toto plemeno po dobrém, formou odměn. Nepoužívat násilí. V každém případě je důležitá důslednost.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *