Birma – kočka s přátelskou povahou

Autor obrázku: FrenchSelfCatering.com

Birma – kočka s přátelskou povahou

Birma, neboli ,,posvátná kočka z Birmy“. Polodlouhosrstá kočka, středně velikého vzrůstu. Vyniká svoji společenskou a přátelskou povahou k lidem, i k ostatním zvířatům.

Historie

Pochází pravděpodobně z území Barmy, kde byly chovány jako chrámové kočky. První zmínka v Evropě se objevuje kolem roku 1920. K její historii se vztahuje hodně legend. Základy šlechtění byly položeny na území Francie. Během druhé světové války došlo skoro k vyhynutí této rasy. Po jejím skončení jsou známy jen dvě žijící kočky a tak byla k obnově plemene použita siamská a perská rasa. Od té doby jejich obliba hodně vzrostla. Oficiálně byla Birma uznána ve Francii již roku 1925, v Anglii až roku 1966 a o rok později i v USA. Lidé je často nesprávně zaměňují s barmskými kočkami.

Vzhled

Svalnaté tělo. Ocas, nohy, uši a obličejovou část má zbarvenou tmavě. Masku od uší dělí proužek světlých chloupků. Kocour musí být vždy mohutnější vzrůst než kočka.

Povaha

Inteligentní a klidná kočka, bez známek agrese. Díky své učenlivosti může od majitele okoukat jeho zvyky. Třeba otevírání dveří. Její hravou povahu zaměstná i obyčejná kulička papíru. Dobře se přizpůsobí jakémukoliv prostředí. Raději než samotu upřednostňuje společnost. Citově přilne k rodině a skvěle snáší děti.

Váha

Samice 2,5 – 4,5kg, samec do 6 kg

Srst

Na dotek hedvábná s malou podsadou. Zbarvení je různé a záleží na více faktorech, kterými je strava, místo kde žije i věk. Stářím Birma tmavne. Bílé fleky mimo určená místa jsou hodnoceny jako vady. Koťata se rodí bílá a barva se ukáže až po 14dnech. Může trvat i rok než se barva úplně ustálí. Polštářky na končetinách má růžové a tlapky zespoda porostlé.

Věk

Průměrně se dožívá 15 let.

Péče

Nenáročná, srst není náchylná ke knocení. Přesto je vhodné pročesávat srst cca 2x týdně. V období výměny srsti se doporučuje ji věnovat větší pozornost. I přes dlouholeté šlechtění jsou Birmy kočkami, které netrpí na nemoci.

Cena

Koťátko můžete pořídit od 5.000,-Kč výše.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *