Zlatý retrívr

Zlatý retrívr

Prvotřídní lovecké plemeno s vynikajícím čuchem, vyrovnanou povahou, velikou dávkou temperamentu a radostí z pohybu. Patří mezi deset nejoblíbenějších plemen. Jeho dokonalá poslušnost a snadná ovladatelnost ho řadí mezi rodinné psy. Často si k lidem nachází silné citové pouto. Svým pohledem a přátelskou povahou si získá každého. Toto plemeno postrádá nervozitu v jakémkoliv prostředí, a proto se skvěle hodí jako záchranářský pes.

Historie

První zmínky pochází kolem 19. Století z Anglie. Byl používán při lovu, k donášení sestřelených vodních ptáků. Šlechtěním se zdokonalily jeho vlastnosti hlídače a v dnešní době i vodícího psa. Původně se pro toto plemeno používaly přívlastky jako žlutý anebo zlatý. Název ,,Zlatý retrívr“ se oficiálně užívá od roku 1920.

Povaha

Jedná se o všestranného, inteligentního a poslušného psa, který rád plní úkoly. K lidem je přátelský a důvěřivý, a k dětem trpělivý a milující. Postrádá agresivitu a strach. Často bývá aktivní i v pokročilém věku.

Vzhled středně velký lovecký pes.

Tělo dobře vyvážené a nasvalené tělo.

Srst středně dlouhá, voděodolná a zvlněná. Barva zlatá anebo krémová. Povoleny jsou drobné bíle znaky na hrudi.

Výška v kohoutku fena 51-56 cm pes 56 -62 cm

Váha obvykle do 40 kg

Věk dožívají se 12-15 let

Výcvik vycvičení je důležité pro usměrnění jeho loveckého smyslu.

Péče

Tito pejsci mají hodně rádi pohyb, takže je důležité ho pro ně zajistit dostatek. Další jejich oblíbenou aktivitou je plavání, které by se mu mělo umožnit kdykoliv je to jen možné. Po kontaktu s vodou je vhodné vytřít uši, jako prevence před záněty. Vyčesávání je nutné provádět min. 2x týdně.

Šlechtění tohoto plemene si vybírá svou daň a retrívři často trpí dysplazií kyčelních kloubů a různými záněty očí a uší. Pokud si pořizujete štěňátko, je vhodné se poinformovat o zdravotním stavu rodičů, protože hodně onemocnění bývá geneticky dědičných. Zajištěním správných stravovacích návyků a hlídáním výživových hodnot potravy můžete předejít nadváze, toto plemeno má k ní sklony.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *