Onemocnění zakrslých králíků

By: kwan kwan

Onemocnění zakrslých králíků

Zakrslí králíci jsou nenáročnými domácími mazlíčky, které si může pořídit téměř každý z nás. Na první pohled vás láká jejich huňatý kožíšek přímo vybízející k pohlazení. Právě na vzhledu našich chlupatých kamarádů se odráží jejich zdraví.

O králíka není těžké se starat, zajistit mu vhodnou péči. Prvotně jde o krmení a výbavu klece. Když jsou základní chovatelské potřeby zajištěny, musíme se začít zajímat o očkování. První by se měli provádět již na několikatýdenních mláďatech.

Nejčastější virové nákazy jsou králičí mor a myxomatóza. Obě mají stejný původ i prevenci. Jsou způsobeny bodavým hmyzem, především komáry, tudíž vyžadují vakcinaci již před prvním oteplením. Majitelé by měli dodržovat správnou hygienu králíků a kolem 10. týdne života je nechat oočkovat. Doporučuje se přeočkování každých 6 měsíců.

Králičí mor, zánět plic, s sebou přináší silné křeče a dušení. Průběh nemoci je rychlý, léčba prakticky žádná a zakrslý králík brzy umírá.

Myxomatóza se projevuje zduřením různých částí těla zvířete a může stěžovat dýchání. Na rozdíl od králičího moru je zde šance na uzdravení, záleží však na stadiu nemoci.

Existují ale i problémy, které můžeme králíkům zapříčinit sami. Nikdy nedávejte svým mazlíčkům jíst jiné dobroty, než jsou výrobky jim určené. Na první pohled neškodný čin s dobrým úmyslem, může spustit sérii zdravotních problémů souvisejících s poruchami metabolismu, které v horším případě vedou ke smrti.

Nevymýšlejte žádné novinky, spolehněte se na očkování a tradiční ověřenou stravu, ať se se svým králíčkem můžete ještě dlouho těšit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *