Štěně

Štěně

By: dlsee

Toužíte po tom pořídit si domů štěně a přemýšlíte jakou rasu? Buďto to může být konkrétní rasa, která se vám líbí, nebo si klidně můžete pořídit i voříška, který je křížencem. Štěně vyžaduje velkou péči a je třeba se mu zejména v prvních dnech opravdu mnoho věnovat, než si zvykne na to, jaký bude mít režim a jak to u vás doma vlastně chodí. Musíte počítat také s tím, že se mu zpočátku bude stýskat a tak bude smutné, bude naříkat a nejspíš se tedy asi ani nevyspíte, dokud mu nedovolíte, aby si vlezlo k vám do postele. Štěňátko bude chtít být ve vaší blízkosti a bude chtít cítit vaše teplo. Pokud mu to dovolíte, budete jej tomu pak jen těžko odnaučovat.

Péče

Než se štěně naučí vykonávat své potřeby venku, budete mu muset dát ještě nějaký ten čas a rozhodně nemůžete od štěněte čekat, že to zvládne hned první den. Může to trvat i týdny, vy však musíte být trpěliví. Štěňata potřebují speciální stravu, která je právě pro ně určena, takže pokud jdete na nákup jídla pro vašeho pejska, vybírejte takovou potravu, která je určena juniorům. Mějte na vědomí, že štěně brzy vyroste a bude tu s vámi několik let, někdy to může být i několik desítek let a celou tu dobu se o něj každý den, budete muset starat.

Pes se vám však za vaši péči dokonale odvděčí a vy budete vědět, že pokaždé když přijdete domu, budete mít vašeho čtyřnohého přítele až na hlavě, jak moc vás bude vítat. Se štěnětem je třeba zajít na veterinu a nechat mu udělat všechna povinná vyšetření a očkování, abyste věděli, že je vše v pořádku. V prvních dnech je lepší vzít si dovolenou, abyste se štěněti mohli intenzivně věnovat a chodit s ním často ven, než se naučí svému režimu. Určitě bude těžké pak štěňátko opouštět a nechávat jej doma samotné, obzvláště pak, když budete vědět, že truchlí a pláče. Ovšem vydržet to musíte, nedá se s tím nic dělat.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *