Když pes potřebuje operaci – zaplatit několik tisíc nebo utratit?

Když pes potřebuje operaci – zaplatit několik tisíc nebo utratit?

By: Bill Harrison

Každý pejskař ví, že svého psa s největší pravděpodobností přežije. Délka života psů se pohybuje okolo 10 – 15 let. V případě, že vašeho psa potká nějaká nemoc nebo úraz, jste ochotni pro jeho záchranu udělat vše nebo se přikláníte k utracení?

Vzhledem k tomu, že operace a nejrůznější zákroky prováděné na zvířatech nejsou vůbec levnou záležitostí, není problém v tom, že by lidé pro své mazlíčky nechtěli udělat vše, ale spíše v tom, že na potřebnou operaci a péči jednoduše nemají peníze. Obyčejná operace vás může přijít i na několik desítek tisíc korun. Jistota že se váš pes po operaci uzdraví a úplně zotaví, však nikdy není stoprocentní.

Utrácení psů není příliš oblíbené téma a zkušenost to také není hezká, ale někdy se tomu nevyhneme a je potřeba zvážit všechny možnosti a aspekty které vám pomohou při rozhodnutí, zda se vyplatí do uzdravení psa investovat.

V případě, že se nejedná o nic vážného a je veliká šance na uzdravení psa bych neváhala dát například 2000 Kč na různé injekce či jiný zákrok, po kterém se psu uleví a vím, že problém se vyřeší a pes se uzdraví. Ale jsou i jiné případy a ty už tak vesele většinou nekončí.

Můj pes byl už starší, ač byl stále aktivní a v dobré kondici, začal se zkrátka projevovat jeho věk. Bohužel dostal zánět dásní a hrtanu, což mu téměř znemožňovalo cokoliv rozkousat a kvůli bolesti krku i polykat. Následkem hladovění velice zhubnul a chátral nám přímo před očima. Po měsíci jeho trápení kdy jsme se pokoušeli mu v pravidelných dávkách podávat antibiotika, která následně vyzvracel a krmením pasty, která mu dodávala potřebné živiny, aby nezemřel hlady, jsme viděli, že se jeho zdravotní stav nelepší a my už nechtěli jeho trápení dále přihlížet, jsme se rozhodli, že ho utratíme.

Tímto článkem chci především sdělit, že ačkoliv své psy zbožňujeme a věnujeme jim mnoho péče a času, nejsme špatnými lidmi pokud se rozhodneme jeho trápení už neprodlužovat. Všem, kteří podobnou situaci právě prožili nebo prožívají, přeji pevné nervy a spoustu trpělivosti.

Iveta Prýmková

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *