Jak mít morče jako spolubydlícího

Jak mít morče jako spolubydlícího

By: Toshihiro Gamo

Každý to asi známe, když přijdou děti a začnou žadonit, že by chtěly nějaké domácí zvířátko. Často dostaneme i my sami chuť sdílet s někým náš jinak naprosto prázdný byt. Jak se ovšem vypořádat s přirozenou vůní zvířat, jak vědět, co vlastně všechno potřebují jíst a jak se o ně starat? Pokud jste si právě přinesli domů své zvířátko, mějte na paměti pár věcí.

1. Prostředí

Morče potřebuje být převážně na jednom místě. Nechce vyzkoušet všechny místnosti u vás doma. Pelíšek se vystýlá se převážně hoblinami a já přidávám i seno.

2. Strava

Pokud se vydáte do zverimexu, velice rádi vám poradí, které žrádlo je pro vašeho mazlíčka nejideálnější. Nic ovšem nezkazíte mrkví, jablkem, zelím a třeba i piškotem. Morče potřebuje pravidelně dostávat tvrdý chléb – brousí si o něj zoubky.

3. Hygiena

Je normální, že morče pelichá a převážně v zimním období. Je tedy potřeba pravidelné vyčesávání. Někdy se stane, že váš mazlíček dostane blechy. Nemějte strach, je to třeba i z hoblin, to se prostě nikdy neuhlídá. V takovém případě vyhledejte nejbližší zverimex, kde je spousta různých sprejů. Další důležitou věcí je zastřihávání drápků. Prvně ale zkontrolujte, kde morčeti končí žíly, abyste poznali, jaký kousek drápku zastříhnout.

4. Společnost

Každé zvíře potřebuje, aby mu jeho majitel projevil lásku. Hlazení je nejlepší společný kontakt. O morčatech je všeobecně známo, že jsou to společenská zvířata. Jsou tedy rádi ve společnosti jiných morčat, popřípadě i králíků. Pokud je ovšem vaše morče samotné už delší dobu, není pak úplně ideální mu společnost pořizovat. Je už totiž na samotu zvyklé.

Pokud doma ještě morče nemáte, tak už neváhejte a pořiďte si ho. Přeji hodně štěstí do vaší společné domácnosti!

Rate this post

2 thoughts on “Jak mít morče jako spolubydlícího

  1. Dobrý den,
    Mám malý dotaz.
    Mám dvě morčata (Laura, Einstein ale obě holky). Jedno už mám asi rok (Laura) a přinesl jsem si ze zverimexu nové, protože bylo moc neodolatelné (Einstein). Zkoušel jsem je dát k sobě, ovšem Laura na Einsteina začala útočit…

    Teď žijí již delší dobu od sebe, ale je mi to líto a chtěl bych, aby se začali alespoň snášet. :)

  2. dobrý den je sice milé že se snažíte poradit ale piškot ani chleba morčatům určite NE :) neberte jako urážku prosím spíše jako obecnou informaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *