Agama vousatá

Agama vousatá

By: William Warby

Tohoto zvláštně krásného živočicha je možné chovat i doma. Jak s chovem, potravou a odchovem se dozvíte v následujícím článku.

Chov:

Agamy vousaté jsou velmi společenská zvířata, proto je dobré chovat je ve skupině alespoň o 2 jedincích. Nejlépe všechny samičky a popř. Jednoho samce. Samci jsou známí tím, že jsou teritoriální. Agama vousatá je heliofilní – má vysoké nároky na světlo. Je třeba si uvědomit, že čím dospělejší jedinec, tím větší terárium a množství potravy (dorůstá až do velikosti 60 cm).

Koupě:

Nejlepší volbou pro koupi Agamy vousaté je přirozeně od chovatele. Ten vám odpoví na jakoukoliv otázku ohledně těchto živočichů a poradí co a jak. Dále je pak možno tyto nádherné stvoření koupit ve zverimexu. To ale není zrovna nejlepší – agamy se tam obvykle prodávají dráž než od chovatelů a většinou nejsou v moc dobrém zdravotním stavu, jelikož nemají správnou péči.

Výběr terária:

Je vhodné zřizovat terárium pouštního typu a dostatečně velké. Musí mít dostatečné větrání. Terárium může být jak ze skla tak plexiskla. Nedoporučuje se mít přístup do terária Agamy ze shora. (Agamy to stresuje.) Přes léto jim vyhovuje mít volný výběh venku – samozřejmě s přístupem vody a úkrytem před sluncem. (Pouze při teplotách nad 26°C.)

Jako minimum pro jednu dospělou Agamu se počítají rozměry 80 x 50 x 50 cm. Pro více Agam je samozřejmě třeba většího terária.

Jako podestýlka je vhodný písek. (Vrstva tak 7 cm.) Nedoporučuje se ale prašný písek a písek s ostrými zrnky. Ten ale před nasypáním do terária musíme dobře proprat ve vodě a nechat proschnout. Můžeme to také smíchat s rašelinou. Agamy rády šplhají, a tak je dobré umístit do terária nějaké větší větve, po kterých budou lézt. Některé agamy se i rády koupou, takže malý bazének také může být. Dále umístíme nějaké větší kameny, na kterých se budou agamy vyhřívat. Rostliny mohou být, ale dlouho nevydrží, protože je Agamy sežerou. Když už se rozhodnete pro živé rostliny, musíte dávat pozor, aby nebyly jedovaté. Doporučují se například voděnka či ibišek. Co se týče osvětlení, nejvhodnější jsou UVA (ovlivňuje náladu agam, zbarvení a chování, pro osvětlení celého tarária je nejlepší použít lineární zářivky) a UVB (důležitý kvůli vitamínu D3) záření. Agamám vousatým se svítí 12 – 14 hodin denně.

Agamy nemají vlastní termoregulaci, proto k regulaci tělesné teploty využívá přesun na teplejší a chladnější místo. Proto je v teráriu třeba postupného zvyšování teploty z jedné strany terária na druhou stranu. V nejchladnější části by se měla teplota pohybovat od 26°C do 27°C, postupně po teplejší místo až do teploty 30°C. Na nejteplejším místě by měla být teplota od 40°C do 45°C. Noční teploty by měli být okolo 20°C až 22°C. Co se týče větrání musí být dostatečné, ale nesmí způsobovat průvan.

Potrava:

Agamy jsou všežravci. Žerou jak rostliny tak hmyz. Obecně by měla být potrava spíše pestrá a plná minerálů a vitamínů. Velkou část jídelníčku tvoří hmyz. (K dostání v každém zverimexu.) Co se týče pití, tak agamy moc nepijou. Přesto je ale potřeba mít v terárku misku s čistou vodou. Nejběžnějším hmyzem pro krmení agam jsou cvrčci, švábi či sarančata. Můžou jíst také holátka myší. Co se týče rostlin jsou nejběžnější pampelišky, sedmikrásky, jetel či hluchavky.

Zimování:

Všeobecně se doporučuje 6 – 8 týdnů. Je potřeba se zvolna připravovat. A to tak, že zhruba od listopadu Agamám postupně snižujeme teplotu až k 15°C – 16°C. Z doby svícení (12 hodin) zkracuje až na 7 hodin. Před zimováním je nutné nechat agamy se plně vyprázdnit. (K tomu pomáhá koupání v teplé vodě.) Co se týče terária, musí být důkladně vyčištěné a necháme pouze misku s vodou. (Můžeme nechat i trochu rostlin na žrádlo.) Po 6 – 8 týdnech opět začneme terárium pomalu zateplovat na původní teploty. (Poté co je Agama opět aktivní, začne žrát až po několika dnech, bude to-li více než 10 dní, jděte k veterináři – mohou to být příznaky napadení parazity.)

Pohlaví:

Samci mají obecně mohutnější tělo než samičky. Hlavním rozdílem ale jsou párové rozmnožovací orgány u samců, které jsou uloženy zespodu na kořeni ocasu. (2 hemipenisy by se měli u samce u kořene ocasu pod kůží vyrýsovat. Dalším rozdílem jsou stehenní póry, které najdeme na spodní straně noh – samec má tyto póry viditelnější.)

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *