Andulky

Andulky

By: Falk Lademann

Co nejvíce charakterizuje tyto roztomilé ptáčky? Zvědavost a velká inteligence. Jestli je tomu skutečně tak se můžete dozvědět pouze tím, že je Vy sami doma budete chovat. Jak na to si povíme v následujícím článku.

Základní informace

Andulky pochází z Austrálie. Do Evropy je s sebou přivedl anglický přírodovědec John Could v roce 1840. Jelikož je chov těchto zvířátek nenáročný, brzy se andulky staly oblíbeným domácím mazlíčkem převážně bohatých lidí. Dále je lidi začali šlechtit do různých barev. Andulce se také přezdívá papoušek vlnkovaný nebo australský vrabec. Dnes je možné andulku koupit v každém zverimexu. Cena jedné se pohybuje okolo 150 Kč. Jsou velmi družné, a tak je lepší si jich koupit více.

Než koupíme ptáčka

Pokud nakupujete ve zverimexu, pořádně se porozhlédněte, jak je o ptáčka postaráno. Kupujte pouze andulku s úředně předepsaným kroužkem o jejím původu.

Klec

Klec by měla mít rozměry minimálně 120 x 60 x 100 cm. Andulky potřebují čistý vzduch, proto není vhodné umístit klec do místnosti, kde se například kouří. I když mají rádi denní světlo, nedoporučuje se je dávat přímo na slunce. Pro jejich lezecké schopnosti je dobré zde také umístit alespoň jednu pevnou větev – rádi okusují kůru a brousí si o větev drápky (nejlépe z nějakého ovocného stromu).

Jako podestýlku můžete použít například písek. (Doporučuje se hlavně proto, že jim pomáhá rozmělnit a strávit zrní. Dále z hygienických důvodů.) Podestýlka nemusí být nějak masitě velká, a tak stačí, když bude naplněna do výšky1 cm. V kleci by neměla chybět napáječka na vodu (cena jedné napáječky se pohybuje okolo 60 Kč) a nějaké to krmítko na potravu. Hodně andulek má rádo koupání – cákání ve vodě, a tak můžete přidat také nějakou vaničku s vodou. Rády si hrají, a tak neuškodí jim do klece umístit nějaké zavěšené zrcátka a další větvičky.

Krmivo

V téměř každém obchodě se zvířecím jídlem najdete speciální směsi určené přímo pro andulky. Můžete však kupovat obyčejné krmivo pro ptáky obecně. Potřebují také vitamíny, a tak jim můžeme dávat i na drobno nakrájené ovoce a zeleninu, jako například jablko či mrkev. Milují například list salátu.

Jak ochočit andulky

Po koupi nechte ptáčka nejprve trochu se rozkoukat a zvyknout si na nové prostředí. Vlídné slovo a pamlsky jsou nejlepším začátkem. Potravu – například nějaké ovoce nejprve podávejte přes mříže, později to zkuste podat tím, že plně otevřete klec. Pokud takto postupujete pravidelně, andulka by vám měla i sedat na ruku a jíst přímo z ní.

Jak vidíte chov těchto nádherných domácích mazlíčků je opravdu jednoduchý, a tak doufám, že se tato zvířata stanou i vašimi nepostradatelnými členy rodiny. Hodně štěstí!

4.3/5 - (7 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *