Chov cvrčků

Chov cvrčků

By: Hugo A. Quintero G.

Ano, možná se to může zdát jako bláznivý nápad a naprosto nepřijatelný domácí mazlíček, ale opak je pravdou. I když se s tímto druhem zvířat asi moc mazlit nebudete, jistě nebudete ani litovat, že jste si něco takového domů pořídili. Tyto živočichy si už oblíbilo mnoho lidí, a vy můžete být další!

Základní informace

Jsou velmi oblíbení hlavně u lidí s náklonností k hmyzu. Jsou to členovci. Jejich chov je víceméně nenáročný. Co se týče řádu, jsou tito živočichové řazeni mezi rovnokřídlé (v podtřídě mezi kobylky) a do čeledi cvrčkovitých. V dospělosti mohou být až 3 cm velcí. Je obecně známo, že v domácnosti zastupují tak zvanou roli švábů. Nejsou schopni přežít studenou zimu, a tak se často stěhují do lidských obydlí, kde se živí převážně zbytky a odpadky.

Který druh cvrčka je pro chov nejvhodnější

Pro chov těchto neobvyklých zvířat je opravdu mnoho kandidátů. Hodně oblíbenými se v poslední době stal cvrček domácí (ten má ze jmenovaných zástupců nejdelší život), cvrček dvouskvrnný (ten je ale zase hlučnější, než ostatní), cvrček banánový (ten má měkčí tělo a je často využíván spíše jako potrava, než pro chov). Jako nejvhodnější se však jeví cvrček krátkokřídlý.

Chov

Co se týče chovu, je nenáročný. Potřebujete mít ale alespoň malinkou dávku trpělivosti a neměli byste se jich štítit. Na stravu ani životní podmínky nejsou nějak zvlášť nároční.

Chovat cvrčky můžete téměř v jakékoliv nádobě, nevhodnější je však avárium. Pokud jej nemáte, doporučuje se plastová nádoba s víkem. Musí mít dobré větrání, proto by jejich ‚bydlení‘ mělo mít nějaké víko, pozor ale, aby vám cvrčci neutekli. Jako podestýlku můžete použít písek, lignocel nebo speciální směs smíchanou společně s krmivem. Dále nesmí chybět napáječka na vodu.

Cvrčci si rádi hledají nějaké úkryty, a proto je dobré jim je vytvořit třeba papírového kartonu. Co se týče teploty, není to až tak důležité, tedy pokud se nerozhodnete cvrčky množit. V takovém případě se musí teplota v akváriu pohybovat okolo 28° C. Když je teplota nižší, neuškodí to tak, kdyby byla teplota příliš vysoká – v takovém případě by Vám uhynulo opravdu o mnoho cvrčků – více než v teplotě nízké.

Potrava

Kromě nějakého toho ovoce preferují i například psí nebo kočičí granule. Dále například listy čínského zelí nebo obyčejného salátu. Pokud si budete hlídat míru, můžete jim čas od času k jídlu podat i nějaké zbytky z kuchyně.

Odchov

Pro odchov je tím nejdůležitějším pravidlem držet jedince v teplotě vyšší než je 25° C. Dalším krokem je umístit do jejich obydlí shora uzavřenou nádobu naplněnou do výšky nejméně 5 cm lignocelem nebo směsí písku a hlíny, které udržujeme vlhké. Právě do této nádoby uděláme (nejlepší je těsně nad úroveň obsahu) otvory o velikosti cca 1 cm a umožníme samičkám přístup. Ty kladou vajíčka do substrátu pomocí jejích dlouhým kladélkem. Pokud si všimnete, že je obsah nádoby na kladení dostatečně přehrabán – je zde hodně vajíček, přesuňte ji do jiné nádoby a do obydlí jim opět vložte jinou nádobu na kladení vajíček.

První cvrčci se obvykle mohou začít objevovat už po dvou týdnech po nakladení.

Je dobré od sebe jednotlivé generace oddělovat – dát tedy dospělé jedince do jedné nádoby, mladé cvrčky do další a tak dále. Pokud ale nemáte dostatek nádob, můžete je nechat i u sebe. U cvrčků ale musíte počítat i s kanibalismem.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *