Chov mloků

Chov mloků

Mlok. Jistě jste už o něm slyšeli. Ať už z knihy Karla Čapka nebo z televize. Tento ohrožený druh se dá chovat i v domácnosti. Jak na to? Je to snadné. Pokud se o tohoto tvora budete náležitě starat, sami jistě uvidíte v čem spočívá jeho krása.

Obecné informace

Salamandra Salamandra neboli náš mlok je na seznamu ohrožených druhů, a tak pro jeho chov musíme získat speciální povolení od správy CHKO. Účelem tohoto povolení je navrácení mloků zpět do přírody. Odborně se to nazývá reintrodukce. V zajetí se mohou dožít až 50-ti let.

Popis mloka

By: William Warby

Jsou to robustnější obojživelníci, kteří mají protáhle tělo s krátkými končetinami. Jejich tělo zakončené dlouhým silným ocasem. Mají velkou hlavu s vykulenýma očima a zakulacenou pusou. V dospělosti měří průměrný mlok od 18 do 28 cm. Zbarvení je různé – záleží na poddruhu, nejčastěji se však vyskytují v barvě černé se žlutými flíčky umístěné po celém těle. Zbarvení však neurčuje pohlaví jedince!

Prostředí ve volné přírodě

Tento druh zvířátek obývá výhradně vlhká lesní místa či louky, které jsou blízko vody. Pokud však klade larvy, žije naopak daleko od vody.

Výběr terária

Jako u každého tvora by mělo být jeho terárium zařízeno tak, aby se co nejvíce podobalo jeho přírodnímu obydli. Pro chov musíme nejprve vědět, že jsou to vlhkomilná zvířata, milují šplhání, mají rádi listnaté (mohou být i smíšené) lesy a pro rozmnožování potřebují vodu.

Co se týče pozadí, je dobré použít členitější pozadí, po kterém by mohli lézt. Doporučuje se zde umístit nějaké hladké kameny, pokud nejsou k dostání, můžete si horniny sami vytvořit – základem takového pozadí bývá polystyrén, na který se dá malta, která se upraví právě tak, aby vyhovovala lezeckým potřebám mloků. Než malta zaschne, posypte jí například pískem – tím se vytvoří hornina, po které se budou pohybovat. Dávejte si ale pozor, aby se v teráriu neobjevily nějaké ostré hrany, o které by se mohli mloci poranit. Dále nesmí být kvůli možnosti pádu moc vysoké.

Pokud chcete mloky rozmnožovat, umístěte zde bazének. Rozměry bazénku 30 x 20 x 15 cm bohatě postačí. Mezi kamínky je dobré taky umístit nějaké rostliny. Nejlépe takové, aby udrželi v teráriu vlhkost – například mech či nějaké to kapradí. Jako podestýlku bude nejlepší zvolit rašelinu. Na tu můžete položit opět buď měch nebo dubové listí.

Nejvhodnější rostliny do terária jsou například bromélie, láčkovky, trpasličí vietnamské orchideje a kombinace kapradiny a mechu.

Chování

Bývají aktivní především v noci nebo večer. Přes den se naopak ukrývá pod listím či pod kamením, kde spí a je zároveň chráněn před slunečním zářením. Když je však vlhko nebo prší, vylézá ze své skrýše i přes den. Pohybuje se pomalu. Na svou obranu používá jed salamandrin. Ten vyměšuje ze svých žláz, které se nacházejí pod očima. Pro lidi není příliš nebezpečný, když se však dostane do očí, může vyvolat pálení a svědění.

Potrava

Na jejich jídelníčku se nacházejí především malí až středně velcí bezobratlí živočichové, což jsou žížaly či stonožky. Dále drobný hmyz, červi, pavouci a další.

Rozmnožování

Pohlavní životnost mloka nastává zhruba ve věku tří až šesti let. Páření většinou probíhá v létě – hlavně koncem léta, a na podzim. Mloci jsou živorodí, popř. Vejcorodí. Vajíčka se tedy obvykle vyvíjejí v těle samičky. Samička klade vajíčka naklade zhruba v měsících od března až po květen do studánek, jezírek či pomalu tekoucích toků. Larvy bývají obvykle velké okolo 2 až 3 cm. V průměru jich naklade až kolo čtyřiceti. Tyto larvy bývají masožravé. Živí se rybím potěrem, členovci nebo drobnými korýši. Je zde také často projevován kanibalismus. K proměně larev dochází okolo věku 3 měsíců – obvykle tedy v červenci nebo srpnu.

2.7/5 - (3 votes)

2 thoughts on “Chov mloků

  1. kterej debil to napsal? !!!
    Mlok nesmí mít víc jak 20 stupnů Celsia a to zde chybí.
    Chov mloka není pro takové amatéry…

    1. Dobrý deň , vy mloka chováte ? Ak áno môžem sa opítať akého … ja mloka čínskeho a neviem o nom dost informácii. Napr… kolko rokov sa dožije … ak by ste mi vedeli odpovedať na moje otázky ozvite sa prosím. Ide mi o zvieratko a o to aby sa mal čo najlepšie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *