Akvarijní osvětlení

Akvarijní osvětlení

By: The Wandering Angel

Při výběru akvarijního osvětlení musíte být velice pečlivý. V první řadě mějte na paměti, že čím hlubší máte akvárium, tím intenzivnější světlo potřebujete, protože slabá světla by vám mohla prosvítit pouze polovinu vašeho akvária.

Pokud chováte ve vašem akváriu pouze rybičky a nic jiného, bude vám stačit klasické světlo a nemusí být nijak speciální. Pokud ovšem vaše rostliny v akváriu nejsou umělé a chcete, aby se rozrůstaly, pak bude vhodnější do světla investovat více peněz a pořídit si kvalitnější světlo.

Čím svítit?

Nejvhodnější a nejsnadnější řešení je použít zářivku. Příkon a počet zářivek závisí vždy na již zmiňované velikosti akvária. Jsou snadno k dostání a seženete je ve více barvách. Pamatujte si také, že rybičky potřebují i nějaké přírodní denní světlo. Takže i když si koupíte světlo, které napodobuje denní světlo, nebude stačit.

Rostliny rostou vždy za světlem, pokud tedy budete využívat pouze denního světla, pak je zcela možné, že vaše rostliny porostou nakřivo. Něco podobného se může stát i s rybičkami. Také jsou zvyklé se otáčet za světlem. Pokud tedy vaše rybičky plavou zcela evidentně křivě, pak je potřeba vyřešit i nějaké světlo navíc než je pouze přírodní. Není tedy vhodné akvárium umisťovat do místnosti, která je zcela bez oken.

Jak často do akvária svítit?

Většinou v každé literatuře najdete jiné požadavky na osvětlení akvária. Každá rostlina a rybička potřebuje jiné osvětlení a jiné podmínky v akváriu. Jedno mají ovšem stejné. Potřebují střídat denní a noční intervaly světla. V průměru je tedy vhodné mít akvárium osvětlené alespoň 10 – 12 hodin denně.

4/5 - (1 vote)

One thought on “Akvarijní osvětlení

  1. No tedy. To o těch rybách a světle už jsem někde zaslechl, a stále není jasné jak na to někdo přišel. Je spoustu akvárií na chodbách ale hlavně kdo už viděl nějaké odchovny (zpravidla místnost bez oken) tak ví, že tohle je nonsens. Ryby toho světla opravdu moc nepotřebují a vůbec nemusí být přirozené. Pokud vám plave ryba dezorientovaně, tak to bude rozhodně něčím jiným než nedostatkem světla. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *