Chov lemurů

Chov lemurů

By: Andrey

I když se to nezdá, dnes už je možná chovat doma jako svého nového domácího mazlíčka lze prakticky cokoliv. Kromě králíků, křečků, psů, koček a mnohých dalších si můžete takto opatřit i originálně krásného malého exotického živočicha – a to lemura kata. Jak správně taková to zvířata chovat a spoustu dalších užitečných tipů a informací se dozvíte, pokud budete i nadále pokračovat ve čtení tohoto článku.

Základní informace o živočichovi

Lemura kata řadíme do řádu primátu, podřádu poloopice, do čeledi denní lemuři. Nalézt jej můžeme v korunách stromů na jihu a jihovýchodě ostrova Madagaskar. (Takového lemura můžete znát například jako Krále Jelimána z pohádky Madagaskar:) Patří mezi nejrozšířenější druhy lemurů na tomto ostrově. Mezi lidmi je velmi oblíbený – o tom svědčí i to, že je nejvíce chovaných druhem lemurů v Zoologických zahradách. Patří mezi ohrožené druhy. Jsou to býložravci, někteří se však živí i drobným hmyzem. Můžou se dožít i 20-ti let. Jeho obvyklá hmotnost se pohybuje mezi 2,5 – 3,5 kg.

Co se týče historie, pohybují se tito živočichové na Zemi už přes 59 milionů let. Jejich název je odvozen od římského slova ,lemuros‘, které označovalo duchy zemřelých, kteří se v noci ozývali velkým křikem a nářkem. Nenechte se ale zmást – nemusíte se vůbec bát, ve skutečnosti se jedná o roztomilé, mírumilovné živočichy, které si určitě zamilujete.

Žijí v početných skupinách – obvyklý počet jedné takovéto tlupy se pohybuje okolo 30-ti jedinců. Hlavní slovo ale zde nemá samec, jak je tomu známo například ve vlčích smečkách, ale nejzkušenější samice. Téměř vše se zde točí okolo mláďat. Samci jsou bývají po pubertě ze skupiny vyhnáni. Samice je schopná k oplodnění pouze 3 dny v roce. Jsou v březí přibližně 136 dní. Rodí obvykle jedno mládě, které se ihned po porodu zavěsí na srst matky na břiše. Takhle matka své mládě nosí po dobu přibližně 2 týdnů, poté se usadí na hřbet. Mláďata jsou kojena do věku 5 – 6 měsíců. Nemusí však sát mateřské mléko pouze od své matky, ale často pijí mléko i od ostatních samic tlupy. Samostatný se lemur stává zhruba ve věku 6-ti měsíců.

Popis

Dalo by se říct, že tento druh lemura vyniká takovým kočičím půvabem – tedy ve vzhledu i v pohyblivosti. Jejich délka (společně i s ocasem) může být dokonce až 100 cm (bez ocasu je to okolo 40 cm). Do se týče zbarvení jejich srsti, je hnědošedá až hnědorůžová. Jejich bříško však zůstává v bílé barvě. Dále mají dlouhý, pruhovaný černobílý ocas – ten lemurům pomáhá s udržením rovnováhy při skocích a také k dorozumívání ve vysoké trávě. Hlavu mají ve tmavošedém zbarvení s bílými tvářemi a černým čumákem. Jejich tvar těla by také mohl připomínat ten kočičí.

Chov lemurů

Jejich výběh by měl být co nejvíce přizpůsoben k jejich přirozenému prostředí. Proto by měl být co největší a plný různých větví, na kterých by mohli lemuři trávit čas. Umí se přizpůsobit i naší teplotě. Za ideální lze však považovat teplotu okolo 28°C. (Pokud je například zima, a lemuři musí žít v uzavřeném výběhu, teplotu můžeme nastavit díky speciálnímu ultrafialovému světlu, které je k dostání na internetu.) Dále je dobré jim do výběhu přidat různé lana, žebříky či houpačky na hraní. Nesmí chybět ani nějaký větší kotec na spaní – rozměry takového kotce by měli být alespoň 3 x 3 x 2 m.

Potrava

Žijí v korunách stromů, a tak se živí hlavně ovocem, občas i zeleninou a drobným hmyzem. Dále mají také ve velké oblibě vejce ptáků.

Zajímavosti

Mezi pravděpodobně tu největší kuriozitu můžeme zařadit to, jak si samec namlouvá samičku. Většinou o samičku bojují alespoň 2 samci. Souboje probíhají tak, že si lemuři naparfémují konec ocasu podpažními žlázami a pak jím švihají soupeřovi kolem čumáku. Dále mají lemuři velký problém s termoregulací. To vede k jejich zvláštnímu chování – každé ráno si sednou otočení k rannímu slunci s rozpaženýma rukama a snaží se co nejvíce ohřát slunečními paprsky. Patří mezi druhy nejvíce ohrožené vyhubením.

To už je tedy opravdu všechno, jak vidíte, chov těchto zvířat není moc náročný. Mně už tedy nezbývá víc, než Vám popřát s lemury hodně štěstí! :-)

4.3/5 - (10 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *