Signální psi pro lidi se sluchovým postižením

Signální psi pro lidi se sluchovým postižením

By: dupo-x-y

Jistě už jste slyšeli o speciálně vycvičených psech pro slepé. Existuje ale i speciální výcvik, na kterém se pejsci naučí pomáhat lidem se sluchovým postižením. Jak se tito psi cvičí a další informace se dozvíte v následujícím článku.

Obecné informace

Asistenční signální pes pro neslyšící je pro každého, kdo má sluchové problémy. Pejsek dokáže signalizovat zvuky, a tak je každému ohromným pomocníkem. Nejčastěji se pro tento druh pomoci cvičí psi rasy Labradorský retrívr. Tento druh pochází z Velké Británie, bývá obvykle velký 51 – 61 cm a váží okolo 30 kg. Dále se také využívají psi jako Německý ovčák, Border Kolie či Belgický ovčák Malinois.

Jak získat psa

Pokud se rozhodnete zažádat si o pejska, je dobré si sjednat osobní schůzku, kde s Vámi vyplní všechny potřebné dotazníky a dodají informace. Tento dotazník obvykle požaduje nějaké ty informace přímo o Vás, Vaší rodině a tak dále. Poté podepíšete smlouvu, kterou musí doprovázet doporučení od lékaře a doklad ZTP/P, ZTP a když tak i doklad TP. Toto vše je podmínkou, aby Vás zařadili do pořadníku žadatelů. Poté Vám vyberou pejska podle Vašich představ.

Výcvik trvá zhruba od 6 do 8 měsíců. Během výcviku máte samozřejmě pravidelné schůzky s cvičitelem, který Vám ukáže jak na to a průběžně Vás o všem informuje. Jako u psů speciálně vycvičených pro slepé, i tady musí každý pejsek složit závěrečnou zkoušku, než je předán do péče. Předávání pejska probíhá obvykle přímo u Vás doma. Cvičitel je s Vámi po celou dobu výcviku, a je k dispozici i po předání. Obvykle pomáhá psa přihlásit na Úřad a tak podobně. Po secvičení musíte složit svou zkoušku i Vy a dokázat, že jste schopný svého nového pejska ovládat jak na veřejnosti, tak doma.

Co všechno pejsek dokáže

Když si toho opravdu skvělého a užitečného pejska pořídíte, dokáže k Vám být ne jenom úžasný a věrný kamarád, ale dokáže Vám dát vědět, když Vám někdo například zavolá, napíše sms, někdo zazvoní, dopere pračka či zazvoní budík.

Tito speciálně vycvičení psi jsou tedy opravdu užitečná zvířata. Doufám, že Vám článek pomohl a obohatil Vaše vědomosti.

Na závěr už Vám jen popřeji Hodně štěstí s těmito zvířaty!

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *