Chov raků

V následujícím článku si popovídáme o tom, jak chovat raky. I když to zní možná trochu zvláštně, i krab už si našel pozici jako ‚domácí mazlíček‘ v mnoha domácnostech jak ve světě, tak v České republice. Jak na to, a plno dalších informací o těchto zvířat se dozvíte, pokud budete pokračovat ve čtení.

By: Kerry Wixted

Věk raků

Délka života samozřejmě záleží na tom, který druh chováme. V zajetí se průměrná délka života raka pohybuje od 2 do 5 let. Jsou ale i druhy, které se dožívají až neuvěřitelných 50 let.

Obydlí pro raky

Podobně jako krabi, i raci velmi rádi hrabou. Proto je dobré na dno akvária umístit buď větší množství písku nebo hrubší šperk, kořeny nebo jeskyňky. Všechno tohle ale musí být stabilní, aby když bude rak hrabat, tak aby to na něj nespadlo. Co se týče filtrů, doporučují se dávat rakům ty z umělé hmoty. Dále také potřebují hodně vlhka. Dále by zde měli, mít jako u krabů, nějaké místo, kde budou mít vodu a prostor ke koupání. Co se týče teploty, raci musí mít ve svém obydlí alespoň jedno teplé místo a jedno chladnější.

Voda je pro raky velmi důležitá. Měla by mít parametry -pH 6.5 – 8, teplota vody by se měla pohybovat okolo 25°C. Vodu můžete měnit tak, jak u akvárek s rybičkami, tedy když se Vám zdá znečištěné. Pozor na chlór, to je pro korýše jed. A tak když vyměňujete špinavou vodu za vodu s malým množstvím chlórem, necháme ji alespoň jeden den odstát.

Dále mají raci zalíbení ve schovávání se, a tak je potřeba jim zařídit do akvaterária nějaké ty úkryty, které můžete vyrobit například z rostlin.

Potrava

Raci jsou všežravci, takže co se týče jejich jídelníčku, mělo by se zde objevovat jak maso, tak nějaké ty rostliny. Dále můžeme jejich stravu obohatit kousky ovoce a zeleniny. Tipy: špenát, hlávkový salát, kousky mrkve, kousky ryb, hmyz, patentky, sušené krmení pro ryby, spařené kopřivy, vařené vajíčko, brambory, granulované krmení pro králíky a další.

Dorůstání končetin

Raci mají schopnost regenerace, to znamená, že jim dorůstají chybějící části těla. Jedinou věcí, která rakům bohužel nedoroste jsou jejich oči. Když je upadne klepeto, obvykle doroste do stejné velikosti. Stává se ale, že čím více je rak starší, tím menší klepeta mu dorůstají.

Rozpoznání druhů raků

Rozpoznat druh raka je velmi obtížné. Dokonce i pro odborníky je to velmi těžké. Nejvíce nabízeným druhem raků je rod mramorový. (Procambarus- fallax) Dále taky rak červený a rak modrý.

Rozmnožení raka

Množení raků není nějak extra těžká záležitost, jak se na první pohled může zdát. Záleží ale samozřejmě na druhu. Nejsnadnější druh pro rozmnožení je údajně rak rodu Procambarus. Nejtěžší zase naopak rak z rodu Cherax. Rak z rodu Procambarus se množí tak zvaně ‚parthenogeneticky‘, což znamená, že není znám samci. Většina těchto raků jsou samice, které mají schopnost se sami.

Krmení mláďat

Krmení mláďat probíhá podobně jako u dospělých jedinců. Potřebují akorát mít co nejpestřejší skladbu potravy.

Svlečení raků

Obecně je známo, že takové svlečení může být pro raka opravdu velmi nebezpečná záležitost. To ale především, když jsou ve volné přírodě a ne v zajetí. Svléknutí rakům totiž způsobuje, že jsou naprosto bezbranní. Nemají tedy žádnou schopnost se sami bránit. Proto je potřeba, aby při období svlékání měli co nejvíce klidu a mnoho úkrytů v akvateráriu. V této době víceméně nic nežerou. Celý proces může trvat od několika hodin až po několik dní. Záleží to hlavně na stáří raka – čím starší rak je, tím déle to trvá.

Chov různých druhů raků pohromadě

Chov je samozřejmě možný, ale odborníci doporučují nezkoušet to. Je to náročné jak na chov, i na samotnou psychiku zvířat. Přece jenom každý druh vyžaduje trochu jiný přístup.

Doufám, že se Vám článek líbil a chov raků pro Vás nebude obtížný.

1/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *