Připravte se s pejskem na podzim

S podzimem přicházejí první nemoci, protože rána jsou chladná, a ani přes den se teploty nevyšplhají moc vysoko. I my lidé se tak více oblékáme a upravujeme jídelníček, aby obsahoval větší množství vitamínů, které nás ochrání před nemocemi. Myslete i na svého čtyřnohého kamaráda a zpestřete mu stravu, a pokud je ráno chladno, nezapomeňte na obleček.

Během podzimu přibývá nachlazení nejen u lidí, ale i u zvířat. Na vině jsou samozřejmě dlouhé a chladné dny, přeháňky a studený vítr. A také to, že pokud bydlíte ve městě a venčíte pejska v parcích, kde je psů spousta, tak se nemoci přenášejí. Všichni si moc dobře pamatujeme na dobu, kdy některý z našich spolužáků, přišel do třídy nachlazený a během týdne onemocněla většina.

20150916145907

Vhledem k tomu, že na podzim začíná topná sezóna a v průměru máme doma 23 stupňů, tak je teplotní šok při přesunu ven velký, pejsek je hlavně daleko blíže prostydlé zemi než člověk, takže je daleko náchylnější na prochladnutí. Pořiďte mu tedy nějaký slušivý obleček, ale nezapomínejte na to hlavní, nejvíce tepla se vytváří pohybem, takže vašeho kamaráda ještě trochu popožeňte na procházce a nepostávejte moc dlouho na jednom místě.

Dbejte na výběr správného krmiva

Čtyřnohým mazlíčkům je také potřeba dopřát velmi kvalitní psí krmivo, protože spotřeba energie na zahřátí je velká, což platí hlavně u pejsků, kteří bydlí venku či tam tráví většinu dne. Celkovou vitalitu psů je možné posílit vitamíny, které jsou běžně k dostání.

Pejskům je nejlepší podávat tablety či kapsle, které vysypete do krmiva a on je tak nevědomky sežere. Pokud máte doma šikovného detektiva, který přítomnost tablety odhalí, poraďte se se svým veterinářem, jak mu tabletku podstrčit.

20150916145916

Krmivo posuzujte jako celek a zjistěte si, aby v něm převažovaly živočišné bílkoviny nad těmi rostlinnými, tedy především maso. Maso je uváděno jako čerstvé nebo sušené (neboli moučka či dehydrované maso).

Ideální je, když je na prvním místě ve složení uvedena masová moučka nebo sušené maso. Čerstvé maso totiž obsahuje až 80 % vody, které se při tepelné přípravě zbaví. Reálně pak v granulích zbude 5x méně masa, proto vybírejte vždy granule s vyšším obsahem sušeného masa.

Dále je dobré přihlížet ke stáří pejska, rase a zdravotnímu stavu. V případě, že si výběrem nejste jisti, neváhejte se poradit se svým veterinářem. Každý pejsek je totiž trochu jiný.

Podzim není jenom o deštivých studených dnech, nádherné teplé dny nás ještě určitě čekají, tak vezměte svého pejska a vydejte se na nějakou túru a užijte si společně babí léto.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *