Obojek proti klíšťatům

Obojek proti klíšťatům

Spousta majitelů domácích mazlíčků podceňuje klíšťata. Klíšťata přitom přenášení mnoho nemocí, jako například boreliózu či klíštěcí paralýzu. Poměrně účinnou metodou, jak se vyhnout těmto nepříjemným parazitům jsou obojky proti klíšťatům.

By: Eric Sonstroem

Čemu obojek zabrání?

Není jednoznačné, jestli obojek Vašeho psa zbaví úplně klíšťat. Jsou známy případy, kdy s obojkem pejsek neměl žádná klíšťata, ale i případy, kdy byl výskyt klíšťat pouze omezen. Tato věc je sporná, v každém případě se do obojku proti klíšťatům vyplatí investovat.

Nejznámější výrobci

Mezi nejpopulárnější producenty těchto obojků patří značka Bayer a její výrobky například obojky Foresto, Kiltix atd., dalším producentem je značka Bolfo, Beaphar nebo Intervet.

Koupě

Foresto, jeden z nejznámějších a pravděpodobně nejúčinnějších obojků, je dostupný snad ve všech zverimexech. Vlastně většina obojků je ke koupi ve větších zverimexech. Samozřejmě se najdou obojky, které je výhodnější shánět v internetových obchodech, ale pokud máte tu možnost, rozhodně je lepší dojít do nějakého zverimexu a zeptat se na složení a recenzi obojku.

Cena

Cena obojků proti klíšťatům se pohybuje okolo 400 Kč. Záleží na kvalitě obojku, jeho účinnosti, použitých ingrediencích, výdrži a funkcích. Obojek vždy splňuje funkci odradit klíšťata od pejska, ale některé kupříkladu i voní, mají antibakteriální funkci, nebo jsou voděodolné. Lepší je koupit dražší obojek, který vydrží déle funkční a je více účinný, než méně funkční a s krátkou životností.

Stačí pouze obojek?

Obojek chrání Vašeho pejska, nikoli místa, kde se pohybuje, třeba jeho pelíšek. Prevence je potřeba za každých okolností a po celý rok. Zásady, které by měl dodržovat každý dobrý pejskař, jsou ošetřování pejska v průběhu roku, pravidelné praní jeho pelíšku a dezinfekci míst, kde pejsek přebývá. Dobré je, koupit si přípravky přímo určené na dezinfekci či čištění pro pejsky, normální přípravky by mu mohly uškodit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *