Krmivo pro psy – 1. část

Krmivo pro psy – 1. část

Občas, nebo snad možná dokonce i často, si kladete otázky, zda je vaše krmení pro psa dostačující, dobré, výživné? Zda vážně děláte maximum pro zdraví růst svého psího miláčka? Zda je lepší krmení granulemi nebo konzerva? Dodržovat či nedodržovat dávkování? Kdy je ten správný čas krmivo pro psa změnit? Na všechny tyto otázky se společně podíváme a podrobněji rozebereme.

ariesa66 / Pixabay

Kritérií pro správný výběr psího krmiva je opravdu hodně. My si tady uvedeme ty nejzákladnější, aby pro vás bylo snazší orientovat se na dnešním trhu. Zverimexy doslova praskají ve švech, kolik nejrůznějších produktů nám nabízejí. A my se kolikrát necháváme ovlivnit nějakou tou vzhlédnutou reklamou, aniž bychom nad tím nijak zvlášť moc přemýšleli. Zkusíme se v tom tedy společně zorientovat.

Nejzákladnějšími kritérii pro výběr psího krmiva je bezesporu, věk, rasa a celková aktivita vašeho psa. Pojďme to trošičku rozebrat.

Určitě každý z vás kdo si pořídil pejska, má alespoň základní znalosti, jak se o svého psího mazlíčka starat. Jistě víte, že v každém věku je nutno potravu rozlišovat. A máme tři základní věkové skupiny.

  • Pes Junior / štěně, tedy pes v růstu a vývoji
  • Pes dospělý/ tedy pes v nejaktivnějším věku
  • Pes Senior / tedy pes již spíše klidnější

Podíváme se na tyto skupiny podrobněji. Každé věkové období vašeho psa, má své individuální potřeby a požadavky. Někteří pejsci dospívají dříve, někteří později a tak je to i se stárnutím našich mazlíčků.

  • PES JUNIOR

malé rasy (do 10kg) dospívají do dospělosti zhruba mezi 10. až 12. měsícem života

střední rasy (11-25 kg) dospívají mezi 12. až 14. měsícem života

velké rasy (26-44 kg) dospívají mezi 14. až 16. měsícem života

obrovské plemena (přes 45 kg) dospívají zhruba až ve 24. měsíci svého života

V tomto věku je výběr krmiva obzvláště důležitý. Je potřeba si uvědomit, že vše co do svého pejska, laicky řečeno „nasypeme“, takový bude jeho základ pro růst, chcete-li vývoj. Ano je to tak! Tohle období je pro pejska velice důležité a veškerá odpovědnost je jen a jen na VÁS. Do věku (uvedeno výše) se naše štěňátko neustále vyvíjí tělesně i po duševní stránce. Veškerá péče, kterou do těchto tvorečků investujeme, nám bude mnohonásobně vrácena zpět.

Jak tedy na to? U výběru psího krmiva, byste se měli především soustředit na složení krmiva. Štěňátko potřebuje dostatek bílkovin, minerálů a vitamínů. Tedy kvalitní krmivo by mělo na prvním místě obsahovat velký podíl masa/bílkoviny, žádné náhražky, ale jasně definovaný procentuální podíl masa v krmení. U opravdu kvalitního krmiva, možná budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale jak už jsem napsala, v budoucnu se vám to mnohonásobně vrátí. Důležité jsou také minerály, vláknina a vitamíny, které v lidské potravě obsahuje zelenina a ovoce. U pejsků je tomu podobně jako u nás. Prostě je potřeba pestrá a vyvážená strava.

Já sama jsem majitelkou dvouleté čivaví psí fenky. Od malinka krmím granulkami. K dávkování přihlížím, ale nikterak striktně. Spíše používám hlavu, dá-li se to tak říci. Proč se o tom zmiňuji? Mám vypozorováno, že když hodně běháme, hrajeme si, dlouhé procházky (nevěřili byste, co tohle malé stvoření všechno zvládne)potom je také velká chuť k jídlu. Tedy doplňujeme spotřebovanou energii. Když jsme méně aktivní, méně žereme. Někdy se mi dokonce stává, že si s granulkami místo žraní, spíše hrajeme. Znáte to? Velkou část si vynosí z misky ven a granulky pohazuje po obývacím pokoji. V takovém případě začnu žrádla dávat méně a snažím se něčím zpestřit. K suchým granulím přidávám například vařené maso (záleží na vašem výběru, jestli vepřové, hovězí, kuřecí, hovězí je nej. J), jindy zase přidám mrkvičku, brambory. Pozor na drobné kostečky, pokud dáváte kuřecí maso. Mohou být nebezpečné.

V podstatě, jak jsem již napsala je to stejné jako u nás lidí. Také potřebujeme vyváženou stravu. Pokud nám něco chybí, naše tělo nás upozorní. Jsou to například návalové chutě na něco, jako sladké, pikantní atd. Možná, že to znáte, honí nás tak zvaná „mlsná“. To ovšem znamená, že ani ten náš jídelníček pak není pestrý a bohatý na zdroj, vitamínů. U nás si prostě tělo řekne a my si koupíme, nebo doma vezmeme, na co právě máme chuť, ale pejsek je zcela odkázaný na NÁS. Mysleme na to.

Opět moje zkušenost. Když absolvujeme dlouhé vycházky, cvičení, kde je opravdu hodně aktivního pohybu, pak si moje „čivavinka“ s chutí dá třeba i kousek jablíčka a jindy si toho ani nevšimne, jsme spíše masový. Dopřejte svému pejskovi, pak i nejrůznější laskominy z našeho jídelníčku, ale všeho s mírou a pozor na nebezpečné potraviny. Snad nemusím říkat, že maso by mělo být vařené, žádné smažení, i zelenina, samozřejmě vše bez soli a koření. Jako pro miminko.

autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

One thought on “Krmivo pro psy – 1. část

  1. Dobrý den ,chtěla bych objednat granule pro dvě psí holky a potřebuji poradit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *