Chov ježků

Ježky se doporučuje chovat samostatně. S opačným pohlavím se spolu chovají většinou pouze kvůli páření. Občas je vhodné nechat jej na chvíli proběhnout po domě. Není vhodné je chovat okolo krbu, oken či vstupních dveří. Co se týče cestování, musíte si dávat pozor, aby ježek nedostal ze stresu průjem. Nedoporučuje se cestovat se samičkou v březí či s mláďaty. V zimě musíme ježky pořádně izolovat od zimy. V létě zase hlídáme přehřátí ježka. Na převoz je nejlepší používat vystlané a odvětrané umělohmotné přepravky či papírová krabice. Nejvhodnějším druhem pro chov je například Africký pigmy ježek.

Bydlení

Jako domov je pro tento druh živočichů je nejvhodnější umělohmotná krabice o minimálních rozměrech 90 x 45 cm. Čím větší, tím lepší. Je možné také využít skleněné akvárium, které je ale náročnější na údržbu. Rozhodně se nedoporučují klece – ježek nesmí být v průvanu, zároveň se ale nesmí také zapařit. Podlaha ubikace by měla být z pevného materiálu. Ubikace musí být v místnosti s teplotou okolo 24°C – pokud je nižší, musí mít ubikace samostatné vyhřívání. (Je možné také vyhřívací podložka.) Je vhodné bydlení ježka dobře zabezpečit – ježci dokážou poměrně snadno utéct. Žárovky doporučovány nejsou. Ale když už budete na žárovce trvat, jediná vhodná je Infrared. (Cena se pohybuje okolo 300,-) Ježek nesmí být umístěný pouze v tmavé místnosti. Je nutné zde dát i malý domeček pro klidný spánek. Ten může být vyrobený jak z nějaké krabice, tak ze dřeva. Můžete použít i například nějakou čepici, ale pozor na nitky, aby se do nich ježek nezamotal.

Typickou podestýlkou bývají bezprašné hobliny. (Cena 60l se pohybuje okolo 80,-) Sype se asi okolo 2 cm vrstvě po celém dně. Nedoporučují se dřevěné peletky – mohou způsobit ježkům otlaky. Seno taktéž – může způsobit zaškrcení končetin. Hodně ježků má rádo také rádo koupání v písku pro činčily – ten popř. Nasypte do nějaké misky a dejte na kraj.

Čištění ubikace je doporučováno spíše večer, kdy je ježek aktivní.

Krmení

Pro krmení ježka je vhodné zvolit keramické misky se zahnutým okrajem. (Cena 450ml a 13cm zhruba 70,-) Jídlo ani červíci z nich nevypadávají. Na vodu se může kromě misky také použít napáječka (Cena 450ml se je okolo 50,-) – ale pozor, aby si o její kovové hroty ježek neporanil chrup.

Ježek potřebuje denně okolo 1-3 lžiček potravy. (70 – 100 kalorií) Všechna potrava by zpravidla měla mít pokojovou teplotu. Pozor aby nebyla potrava příliš studená – ježek z toho může dostat průjem. Hodně sušeného může naopak způsobit ucpání a perforaci střev.

Co se týče stravy mají ježci rádi kočičí granule, které tvoří velkou část jejich stravování. Ty můžete nakupovat suché (může ale nastat opotřebování chrupu) i namočené. (může nastat brzké kvašení) Mezi oblíbené značky patří např. Purina Pro Plan. Další část stravy tvoří hmyz – cvrčci, švábi, sarančata a další. (Dostane se koupit téměř v každém obchodě se zvířecím krmivem) Jednou za čas můžete ježkovi také dát vařené kuřecí maso bez soli, masové kapsičky či trocha ovoce a zeleniny (Vařená, sušená nesmí být) Jednou za měsíc je dobré dát ježkovi kalcium proti odvápnění kostí.

Ježkům se nesmí podávat ořechy, česnek, cibuli, čokoládu, sušené ovoce, avokádem, citrusovými plody, mlékem, celerem, upravovanými potravinami, mlékem a rozhodně žádný hmyz chycený ve volné přírodě či na zahradě.

Páření

Samička bývá v březí okolo 35 dnů. Porodí sama zhruba 2 – 6 mláďat. Kojena jsou do věku 6 týdnů. Od matky se oddělují ve věku 8 týdnů. Samička by neměla rodit více jak dvakrát ročně. První připouštění samce je vhodné zhruba v 6 – 12 měsíci samičky. Sameček může být využit k chovu od 5 měsíců.

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *