Chystáte se pořídit štěňátko

Chystáte se pořídit štěňátko

Chystáte se pořídit nový přírůstek do vaší rodiny? Rozhodli jste se pro psího domácího mazlíčka, ale v podstatě ještě pořád zvažujete pro jaké plemeno se rozhodnout? Zda je to vhodně načasované rozhodnutí s ohledem na vaše možnosti? Zda jste připravení na takovou zodpovědnost? Ano, to jsou všechno otázky, které byste si měli klást (a věřte mi, je jich mnohem více) pokud chcete být dobrým „pánečkem“ svému věrnému příteli.

Pokusím se vám, v pár základních bodech shrnout všechna důležitá fakta, které byste měli zvážit při výběru štěněte. Tak jdeme na to:

  1. Výběr plemene

Tohle podstatné rozhodnutí byste měli udělat s ohledem na to, jaký jste vlastně člověk VY SÁM. Určitě si nevybírejte pejska jen podle toho, že se vám líbí, že ho má kamarádka, nebo třeba jen proto, že chcete být prostě IN. To je například kapitola sama pro sebe o Čivavkách, které já osobně miluji, sama jsem majitelem jedné z nich, i když jsem to vůbec neměla v úmyslu. Prostě máme podobné povahové rysy. Že je to nesmysl? Vůbec ne. Neříká se nadarmo, že se pejsci svým pánečkům podobají, nebo naopak?

O plemeni psa byste měli něco vědět, např. jak již zmíněné základní povahové rysy , co je potřeba k jeho péči atd. Nikdo nejsme dokonalý a tak byste v tomhle případě neměli otálet a sáhnout po odborné literatuře a trošičku zapátrat, jaký že ten pejsek by byl vhodný právě k vám.

  1. Potřeby pejska

Jak jsem již psala, já sama jsem majitelkou dvouleté čivavky a vůbec jsem to neměla v úmyslu. Čivavy pro mě vždycky byly takové „přerostlé myšky“ a ne opravdový pejsek. Miluju totiž velké psy, lovecké plemena……Výmarský ohař, Ridgeback je třeba opravdový krasavec ….. a vidíte? Čivavka je můj mazlík.

Jak to, že až takový výrazný rozdíl? Jednoduše. Tento malý společník zcela kopíruje moji společenskou povahu a můj životní styl. Ridgeback je sice krasavec, milovala bych ho v podstatě úplně stejně, ale nebyla bych mu dobrým pánem. Patřím totiž mezi typy lidí, kteří dají přednost sezení v kavárně u kafíčka, než rannímu běhu. Ano, ano. Ne, že bych byla lenoch, to opravdu říct nechci, mám ráda procházky, sem tam sport, ale mám trošičku problém se sebe-disciplínou, takže pravidelnost je pro mě kámen úrazu. Přimět se a donutit. Ano, to totiž přesně musíte. Za jakéhokoliv počasí, ať se vám chce, nechce, prostě musíte. Velký pes, více starostí. Malý pes, méně starostí. Stejně jako u dětí, co říkáte?

Pořídíte-li si velkého psa, bude potřebovat dostatek pohybu, aktivitu a k tomu potřebuje VÁS. Pejsek si sám neotevře dveře od bytu a nepůjde si zaběhat. Pokud toto budete opomíjet, budete pak patřit k těm nespokojeným pánečkům, kteří si potom stěžují, že jim pes doma všechno ničí, je neukáznění atd.

  1. Výcvik pejska

A tady narážíme na další důležité téma. Výcvik pejska. To jak váš pes poslouchá, či neposlouchá je jen a jen odrazem vaší péče. I malý pes potřebuje nastavit pravidla, určit mantinely kam až může zajít a co už je příliš. U velkého psa o to více, aby byl zvladatelný a vaše soužití bylo v naprosté harmonii.

Pokud toto opomenete v samém začátku (štěňátko je nejlépe začít trénovat tak někde od šestého měsíce) může vaše soužití s domácím mazlíčkem, být naprosto odlišné od vašich

plánovaných představ. Takže určitě berte v úvahu i vaše časové možnosti, štěňátku se musíte věnovat. V budoucnu se vám to mnohonásobně vrátí.

  1. Prostor

Určitě také velkou roli při rozhodování hraje, do jakých prostor si pejska pořizujete. Zda bude mít dostatečný výběh např. na vaši zahradě, nebo omezený prostor v bytě. A tady jsme u již zmiňovaných potřeb pejska. Pokud máte k dispozici dům s velkou zahradou a tedy i s velkým výběhem, není problém si pořídit psa většího i když mu nebudete moc věnovat tolik času. Pejsek bez vás sice strádá, protože ne nadarmo se říká „nejlepší přítel člověka“, ale alespoň má dostatek pohybu a vy mu svoji přítomnost můžete vynahradit např. o víkendech či dnech volna.

  1. Vaše fyzické zdatnosti

Ano, ano, i tento bod není tak zcela zanedbatelný. Stejně jako my lidé i pejsci mohou být nemocní. Řeknu vám třeba můj příběh, pro lepší pochopení, co že mám vlastně tímto bodem na mysli. ..

Moje čivavka měla problém s kolenním vazem. Není to jen problém malých pejsků. Ordinace u našeho psího ortopeda byla plná psů, malých i velkých. A tehdy jsem si to uvědomila. Vlastně vás vůbec nenapadne, než se něco stane, že zrovna ten váš mazlík může mít nějaký problém.

Podstoupili jsme dvakrát operační zákrok. Naprostý zákaz pohybu, takže neustálé přenášení. Venčení byl taky zážitek a to prosím mluvím o 2,5kg pejskovi. Takže z mého pohledu ani takovouhle věc zcela nepodceňovat. Vůbec si totiž nedovedu představit, co bych v takovémto případě dělala s 40kg psem.

  1. Vaše finanční možnosti

A samozřejmě nakonec vaše finanční možnosti. Ať se podíváte kam chcete, peníze „vládnou světem“ a ať chceme či nechceme, jsou důležitou součástí našich životů. A stejně tak, jsou důležité vaše finanční možnosti pro vašeho pejska.

Velký pes = větší vydání, menší pes = menší vydání, alespoň co se potravy a nákladů na veterinární péči týče. Jinak se samozřejmě meze nekladou. Vždyť jen to nepřeberné množství všech nejrůznějších vitamínových doplňků, módních doplňků….pokud máme z čeho, často utrácíme za naše mazlíčky více, než sami za sebe.

A jsme u konce. Pokusila jsem se zhruba shrnout nejzákladnější fakta, které byste měli při výběru štěněte zvážit. Až učiníte definitivní rozhodnutí, dále potom následuje, příprava na příchod štěněte domů. Co všechno bychom si měli připravit, zajistit….prostě jak se nachystat na nový přírůstek do vašeho domova, ale o tom zase příště.

Moc vám přeji, ať je výběr TOHO VAŠEHO domácího mazlíčka pro vás něčím nezapomenutelným a hlavně tím pravým rozhodnutím z kterého se budete už jen a jen těšit. Vždyť pokud budete mít šťastnou ruku, může vás tento věrný psí přítel provázet hodně dlouhou dobu životem. (větší plemena 12-15let, menší plemena i 17let)

Autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

One thought on “Chystáte se pořídit štěňátko

  1. dobry den sem starsi osoba je nam smutno a proto postradame stenatko maleho zrustu joksirka nebo civavu dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *