Víte dostatek o svém psím příteli? Ověřte si své znalosti v 7 základních bodech.

Víte dostatek o svém psím příteli? Ověřte si své znalosti v 7 základních bodech.

Máte dostatek znalostí pro výchovu vašeho čtyřnohého psího přítele? Ověřte si své znalosti v 7 základních bodech. Znáte odpovědi na tyto otázky?

  • Víte, v jakém věku je nejlépe štěně od chovatele odebírat?
  • Víte, jaká očkování atd. by štěně při odběru mělo mít?
  • Víte, jak a kdy správně očkovat svého psa?
  • Víte, kdy správně odčervit svého psa?
  • Víte, jak nejvhodněji vybrat krmivo pro svého psa?
  • Víte, kdy je správný čas krmivo vašemu psovi vyměnit?
  • Víte, jak svého psa můžete chránit před nežádoucími parazity, jako jsou klíšťata a blechy?

Znali jste odpovědi na všechny uvedené otázky? Výborně, pak jste skvěle připraveni být dobrým a zodpovědným pánem, svému čtyřnohému příteli. Že si nejste v určitých bodech jisti? Nevadí, na všechny otázky si v krátkosti odpovíme.

Víte, v jakém věku je nejlépe štěně od chovatele odebírat?

Štěňátko si od svého chovatele, většinou odebíráme mezi 8 – 10 týdnem jeho života. Určitě by nemělo být mladší než 7týdnů. Nespěchejte tedy a na své štěňátko si počkejte. V podstatě žádný správný chovatel by vám neměl chtít štěně v mladším věku předat. Je důležité, aby štěně alespoň do osmého týdne bylo u své matky.

Víte, jaká očkování atd. by štěně při odběru mělo mít?

Je nutné, aby vaše štěně při odběru bylo řádně odčerveno a očkováno. Dále už to bude na vás. Zde je krátký souhrn, kdy štěně řádně odčervit a očkovat.

První odčervení u štěňat bychom měli dělat ve věku 14 dní.

Další odčervení potom ve 14-ti denních intervalech (dvou nebo tři týdenních intervalech) a to až do věku tří měsíců našeho štěněte. Opakované a pravidelné odčervení je velmi důležité.

Od stáří tří měsíců, pak štěně odčervíme každé tři měsíce (to znamená ve věku 3, 6, 9 a 12 měsíců).

Očkování štěněte:

6 – 7 týden života štěněte /provádí se první očkování.

9 – 10 týden života štěněte / druhé přeočkování (psinka, parvoviroza, inf. laryngotracheitida + inf. hepatitida, parainfluenza, leptospiroza, coronaviroza).

12 – 13 týden života štěněte /třetí přeočkování (psinka, parvoviroza, inf. laryngotracheitida + inf. hepatitida, parainfluenza, leptospiroza, coronaviroza).

3 – 6 měsíc života štěněte/provádíme první očkování proti vzteklině.

Víte, jak nejvhodněji vybrat krmivo pro svého psa?

U výběru psího krmiva, bychom se měli především soustředit na složení krmiva. Štěňátko potřebuje dostatek bílkovin, minerálů a vitamínů. Tedy kvalitní krmivo by mělo na prvním místě obsahovat velký podíl masa/bílkoviny, žádné náhražky, ale jasně definovaný procentuální podíl masa v krmení. U opravdu kvalitního krmiva, možná budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, v budoucnu se vám to mnohonásobně vrátí. Důležité jsou také minerály, vláknina a vitamíny, které v lidské potravě obsahuje zelenina a ovoce. U pejsků je tomu podobně jako u nás. Prostě je potřeba pestrá a vyvážená strava a u štěňat, je to opravdu obzvláště důležité.

Víte, kdy je správný čas krmivo vašemu psovi vyměnit?

V každém věku je nutno potravu rozlišovat. Máme tři základní věkové skupiny.

Pes Junior / štěně, tedy pes v růstu a vývoji.

Malé rasy (do 10kg) dospívají do dospělosti zhruba mezi 10 až 12 měsícem života.

Střední rasy (11-25 kg) dospívají mezi 12 až 14 měsícem života.

Velké rasy (26-44 kg) dospívají mezi 14 až 16 měsícem života.

Obrovské plemena (přes 45 kg) dospívají zhruba až ve 24 měsíci svého života. Než nám pejsek dospěje, krmíme tedy „Junior“. Pak je potřeba potravu změnit.

Pes dospělý/ tedy pes v nejaktivnějším věku.

Malé rasy (do 10kg) dospělost, zralost od 1 – 7/8 roku života.

Střední rasy (11-25 kg) dospělost, zralost od 1 – 7 roku života.

Velké rasy (26-44 kg) dospělost, zralost od  1,5 – 6  roku života.

Obrovské plemena (přes 45 kg) dospělost, zralost od 2 – 5/6  roku života. Po dobu aktivního psího života krmíme granulemi s rozdílným složením. Jak je uvedeno výše, když nám končí štěněčí věk, je potřeba granule změnit. Máme dospělého psa, popřípadě pes v zátěži.

Pes Senior / tedy pes již spíše klidnější.

Malé rasy (do 10kg) nastupující stáří od 7/8 roku života.

Střední rasy (11-25 kg) nastupující stáří od 7 roku života.

Velké rasy (26-44 kg) nastupující stáří od 6 roku života.

Obrovské plemena (přes 45 kg) nastupující stáří od 5/6  roku života. Zde nastává klidnější fáze psího života, proto je opět nutné potravu změnit. Krmivo pro seniory je odlehčené a snaží se nám regulovat, udržovat váhu/hmotnost našeho psa. Náš pejsek, už nevyvíjí tolik aktivity, spíše polehává, odpočívá a nespotřebovává tolik energie.

Víte, jak svého psa můžete chránit před nežádoucími parazity, jako jsou klíšťata a blechy?

Existují antiparazitární přípravky. V dnešní době máme opravdu z čeho vybírat. Nejznámější a zcela účinné jsou:

Antiparazitika v pipetách je nutné aplikovat každý čtvrtý týden, tedy minimálně jednou za měsíc, aby byly dostatečně účinné. Myslete na to, že účinnost se také snižuje koupáním. Dále je nutné vybírat přípravek s ohledem na váhu a velikost vašeho psa. Nejlépe zakoupit u svého veterinárního lékaře, který vám přesně poradí a pomůže se správnou aplikací.

Antiparazitární obojek. Výhodou obojku je trošku levnější cena a vydrží celou sezónu. Nevýhodou je, že pes musí mít obojek neustále, tím je myšleno i doma. Dále potom také možný zápach a někdy je možné také podráždění kůže. V obou dvou případech se jedná se o účinnou prevenci proti klíšťatům i blechám. Ať už se rozhodneme pro pipety, nebo obojek, vždy dbáme na doporučenou délku životnosti. Určitě prevenci nepodceňujeme. Předcházíme tak možným komplikacím.

A jsme na konci. Sedm nejzákladnějších bodů, které bychom jako majitelé psů měli vědět. Teď už nezbývá nic jiného, než jen popřát „šťastné a veselé soužití s vaším čtyřnohým přítelem“. Všichni víme kolik radosti nám do našeho života, tyto čtyřnohá stvoření dokážou přinést.

autorem článku je Michelle Kraus

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *