Povaha a charakter čivavy

Povaha a charakter čivavy

V tomto článku si řekneme něco o charakteru plemene Čivava. Čivava je nejmenší plemeno psa na světě a bezesporu za pozornost stojí. Já sama jsem dříve, než jsem si pořídila „Čivušku“ patřila k lidem, pro které tohle plemeno v podstatě nebyl pořádný pes. Spíš takový roztomilý mazlíček na hraní. Miloučký, maličký, prostě takové malé „miminko“, které má člověk potřebu jen chránit. Teď ale vím, že tomu tak vůbec není.

Všichni z vás, kteří máte zkušenost s tímto plemenem, určitě víte, co mám na mysli. Čivavy jsou jemní a drobní tvorečkové, kteří si zasluhují naší trochu odlišnou péči. Řekla bych, že zasluhují malinko jemnější zacházení, to bezesporu ano. Zároveň je však Čivava opravdový, odvážný pes s obrovským srdcem pro svého pána s celou jeho rodinou.

Povaha a charakter Čivavy

Čivavy jsou nesmírně mrštné, pozorné, temperamentní a v neposlední řadě velice odvážné. Pohybují se pružně, energicky a proto jsou vhodné na nejrůznější cvičení. Tento pejsek je opravdu vnímavý a tak se dokáže všemu rychle naučit. Díky své drobné postavě, jak už jsem zmiňovala, je rychlý, mrštný, je tedy vhodný pro výuku nejrůznějších sportovních aktivit. Ať už si vyberete Dogdancing nebo Mini- Agility, Čivavy ve školičkách vynikají.

Cvičení je baví a dosahují rychle výborných výsledků. Zároveň jsou tyto sportovní aktivity, úžasnou zábavou pro vás oba. Super vyžití pro vašeho psa, stejně tak jako výborné posílení socializace a vašeho vzájemného pouta. Čivava, i když je malá, potřebuje dostatek pohybu a vyžití. Pak je spokojenost na obou stranách a o to přece především ve společném soužití člověka se psem, jde.

Pro koho je Čivava vhodná

Čivavy jsou vhodné prakticky pro každého. Pro každého, kdo miluje psy. Zasluhují, jak jsem již zmiňovala, malinko odlišnou (tak nějak jemnější) péči. Všechno je pouze o zvyku a jde tak nějak naprosto samo a zcela přirozeně. Díky své drobné postavě se ne tak docela hodí do domácnosti s malými dětmi. Malé děti jsou neopatrné, drobného pejska považují za hračku a pak může lehce dojít k úrazu. Nechci tím vůbec říci, že budou děti ubližovat pejskovi záměrně, to určitě ne. Ale zkrátka mají ne až tak citlivé zacházení.

Pokud se rozhodnete toto plemeno pořídit do rodiny s dětmi, pak už maličko v pokročilejším věku, kdy budou chápat, jak se správně ke svému čtyřnohému příteli chovat. Čivava ke svému pánovi a celé své nové rodině, přilne velice rychle. Bude vám výborným a oddaným společníkem po celý svůj život. Díky své nenáročné péči, malé hmotnosti, malé výdaje za krmení a tak dále, jsou Čivavy oblíbenými společníky u starších lidí.

Pozor ale! Také tento pes musí mít jasně určená pravidla a musí vědět, kdo je v rodině pán. Pokud tomu tak neučiníte, bude mít vaše Čivava tendenci převzít velení. Začnete-li ustupovat a vše dovolíte, rychle vycítí vaší benevolenci. V takovém případě, toho tento malý pejsek dokáže opravdu využívat. Čivava je pes velice ambiciózní a chytrý. Chce být vnímán, viděn a někdy to dokáže dát pěkně hlasitě najevo. Nemyslím, že po něčem takovém byste zrovna toužili.

Čivava a ostatní zvířata

Jak již bylo napsáno, Čivava je pes velice odvážný s dostatečným sebevědomím. Sebevědomí má takříkajíc, na rozdávání. Nebojí se tedy, ani velkých psů. To není zrovna nejlepší. Velký pes, dokáže vaši Čivavě, zcela nevědomky při psích hrátkách ublížit. S vaší citlivou obezřetností, ale můžete mít všechno lehce pod kontrolou. Čivava vlastně vůbec nemá problémy s ostatními zvířaty. Samozřejmě, že při hraní dá raději přednost psům stejné velikosti, ale nezalekne se ani většího psa. Správný trénink, je na místě. Vše snáze udržíte pod kontrolou.

Při dobré socializaci jsou Čivavy velice milé, oddané a naprosto bezproblémové. V opačném případě, to znamená, je-li svým pánem Čivava přehnaně chráněna, držena od lidí i ostatních psů, může být lekavá a přehnaně bojácná. Na cizí lidi pak dokonce až útočná. Mnoho majitelů bohužel právě takový přístup má. Proto známe Čivavy především takové, jak je známe. Samozřejmě, že zde svoji úlohu hrají také zděděné charakterové vlastnosti, ale velikou část tvoří právě naše výchova.

Jak tedy Čivavu co nejlépe vychovat?

♦ Od malička se snažte být v kontaktu s lidmi a jinými pejsky.

♦ Zvykejte svého psa na cestovní kabele, městskou hromadnou dopravu či cestování autem.

♦ Nejlépe, když budete chodit na nejrůznější srazy majitelů čivav, nebo třeba do psí školy, kde se kromě úžasné socializace, naučíte také základnímu výcviku.

Zkrátka shrnuto. Buďte neustále v kontaktu s ostatními lidmi i pejsky a svého psa přehnaně od všeho nechraňte. Ne nadarmo jsou Čivavy označovány jako společenská plemena. Z toho plyne, že potřebují společnost. Čivava, která je hodně sama, doslova strádá. To se potom může promítnout také v její povaze. Myslete na to, že velikou část toho jaká naše Čivava je (v podstatě každý pes), ovlivňujeme právě my lidé. Náš pes je naším odrazem. Doslova řečeno, pes je odrazem naší péče.

autorem článku je Michelle Kraus

4.2/5 - (4 votes)

One thought on “Povaha a charakter čivavy

  1. Mám dvou měsíční čivku a pořád kouše a dost bolestivě. Jak to odnaučím ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *