Chov čolků

Chov čolků

Chov těchto neobvyklých zvířat je už dnes možné chovat i doma. Dokonce to i velmi snadná záležitost. Jak na to? To se dozvíte v následujícím článku.

Obecné informace

S chovem tímto živočichem je možné začít i jako úplný začátečník. Jsou to malí obojživelníci. Jejich průměrná délka se pohybuje okolo 8 cm. Tito živočichové žijí převážné ve vodě, na souš vylézají jen ojediněle. Jeho chování je velmi mírné jak k ostatním čolkům, tak k rybám. V akváriu se mohou dožít až 12-ti let. Je lepší je chovat spíše ve skupinách či párech.

Vzhled

Valná většina čolků má dlouhou hlavu a delší štíhlé tělo, na kterém se nachází čtyři krátké končetiny. Konečným bodem jejich těla je dlouhý širší ocas. Jejich kůže je hladká, pokud se čolci vyskytují ve vodě. Když jsou na souši, jejich kůže je naopak suchá a jemnozrnná. Co se týče pohlaví, je možné jej určit podle pohlavního dimorfizmu, tedy odlišného charakteristického zbarvení samců a samiček.

Samci mají spíše světle a tmavě podélně pruhovanou hlavu společně s jejich hřbetem. Boky mají v barvě zelené nebo hnědavé s tmavými skvrnami. Jejich typickým znakem je velký hřeben, který se táhne téměř po celé délce jejich těla.

Samičky bývají k vidění v barvách okrové nebo hnědé s malými tmavými skvrnami. Břicho mívají po stranách žlutavé lesklé.

Co se týče larev, tak ty mají většinou zbarvení do světle hnědavé. Jejich nožičky jsou obvykle velmi slabé. Ploutevní lem ocasu bývá zakončen do špičky. Larvy dýchají vnějšími keříčkovitými žábrami.

Akvárium

Akvárium pro čolky by v žádném případě nemělo obsahovat věci s ostrými hranami. Čolek je velmi křehký tvor, a tak by jeho poranění mohlo být i smrtelné. Ideální bude, pokud umístíte akvárium co nejdál od tepelného zdroje. (Mají rádi spíš zimu, když je jim horko, dožívají se méně roků) Dále musí být akvárium kvůli zvědavosti čolků dobře zabezpečené. (Aby si nevydal na malou výpravu) Kdyby Vám náhodou utekl, musíte jej do několika hodin najít. Jinak uschne. Minimální velikost nádrže by měla být alespoň 12 litrů. Musí rozhodně obsahovat vodu a pár vodních rostlin.

Rozmnožování

Je obecně známo, že rozmnožovat tyto zvířata je snadné. Musíte je vydatně stravovat. (Pokud jsou zvířata dobře a vydatně krmená, může samička za cyklus naklást až 250 vajíček) Dále se v akváriu musí nacházet nějaká rostlina, na kterou bude samička klást vajíčka. Čolci se rozmnožují jednou až dvakrát do roka. Cyklus trvá zhruba dva měsíce. Vajíčka budete nacházet jednotlivě. Doporučuje se vajíčka vzít a přendat do jiné nádrže. Z vajíček se začnou líhnout larvy malých čolků zhruba po třech týdnech.

Potrava

Obvyklou potravou čolků na souši bývá drobný hmyz – larvy hmyzu, svinky, pavouci, malí červi, plži nebo dešťovky. Ve vodě loví převážně hmyz, červi a drobné korýše. V časném předjaří jsou to zase například vajíčka skokana hnědého. Přímo od chovatelů se doporučuje jim jako potravu podávat hodně například žížal, nitěnek, komárů, hrubší plankton a jiné bezobratlé. Pokud jsou čolci na souši, je dobré jim obohacovat potravu třeba některým minerálním a vitaminovým preparátem. Larvy vyžadují déletrvající přísun drobné stravy. Živí se sekanými nitěnkami a planktonem. V případě nouze nebude moc vadit, kdy jim dáte například rybí filé, hovězí srdce nebo mrtvé rybičky. Jako zajímavost lze brát to, že se po čase naučí přijímat potravu přímo z pinzety.

Výskyt

Ve volné přírodě můžeme čolky nalézt ve vodních nádržích, lesních rybníčcích nebo v kalužích. Na souši obvykle bývají v listnatých lesích, parcích, na loukách, v mechu a v děrách.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *