Křečci nejsou nároční a pobaví i děti

Křečci nejsou nároční a pobaví i děti

Dnes si povíme něco těchto malých, hbitých zvířátek. Křeček je u nás v České republice a dokonce i celkově ve světě velmi oblíbené domácí zvířátko. Starat se o něj bývá časově i prakticky nenáročné. Jak na to a další potřebné informace si řekneme v následujícím článku.

Obecné informace

Křečci patří mezi hlodavce z čeledi myšovití. (Muridae) V České republice rozeznáváme plno druhů, mezi ty nejrozšířenější patří křeček polní, křeček čínský nebo třeba křeček džungarský.

Nejvhodnější druhy pro chov

Pro chov těchto krásných, malých a roztomilých zvířat se nejvíce kupují křečci džungarští. Dále pak například křeček polní.

Cenová dostupnost

Křečci jsou poměrně dobře cenově dostupní. Pokud si pořizujete například křečka džungarského přímo od chovatele, cena jednoho se pohybuje zhruba okolo 100 Kč. Koupit křečka ale můžete obyčejně v každém obchodě se zvířecími potřebami.

Problematika chovu

Velkým problémem, u těchto zvířat bývá to, že křečci patří mezi ty nejplodnější savce. A tak pokud chcete chovat více než jednoho křečka, pořiďte si raději dvě samičky. (Dva samci by se prali.)

Obydlí

Klec či akvárium můžete koupit, stejně jako křečka, téměř v každém obchodě se zvířecími potřebami. Nebo si jej můžete vyrobit sami. Co se týče rozměrů, mělo by mít minimálně 40 cm x 20 cm x 20 cm. Za ideální velikost lze považovat 75 cm x 40 cm x 40 cm. Samozřejmě to ale dále záleží na tom, kolik křečků chováte. Křečci jsou velmi aktivní zvířata – rádi si hrají, běhají a zahrabávají se. K tomu musíme přizpůsobit i jejich obydlí. Můžete dokoupit například velmi oblíbené cvičební kolo.
Jako podestýlka můžou posloužit obyčejné piliny, v krajním případě pak můžete místo hoblin nastříhat noviny na tenké pásky a vložit je na dno klece.

Křečci jsou nadále mistři v utíkání, proto by mělo být obydli pevné. Rozhodně ale nesmíte dát křečkovi třeba krabici – tou by se velmi snadno prokousal ven. Dále nesmí v kleci chybět napáječka na pití a nějaká ta miska na potravu.

Potrava

Jako potrava může posloužit speciálně namíchaná krmná směs pro křečky. (Ta se dá koupit společně s křečkem ve zverimexu) Dále je dobré jejich stravy čas od času obohatit nějakou tou zeleninou – mrkev, salát a nějakým tím ovocem – nejčastěji se podává jablko. Dále jim, například na jaře, můžete na zahradě nebo někde venku natrhat listy z pampelišek. Na těch si velmi pochutnají.

Doufám tedy, že se Vám článek líbil a vy jste se dozvěděli nějaké užitečné informace. Jestli je chov opravdu nenáročný si nejlépe odzkoušíte sami. Mně už nezbývá nic jiného, než Vám s chovem těchto úžasných zvířat popřát hodně štěstí.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *