Energii domácího mazlíčka si musíte užívat

Energii domácího mazlíčka si musíte užívat

Je mnoho pejsků, zejména štěňat, kteří mají spoustu energie. Proto si také hledají jisté aktivity sami, ovšem ty se nám ne vždy líbí, a tak je nejlepší zvolit nějaký způsob, jak využít jeho energie a společně třeba cvičit agility. 

Co si mám představit pod pojmem agility?

Jedná se o speciální cvičení s vaším pejskem, které je založeno na různých trasách a překážkách, které společně s pejskem musíte překonat. Trasy mohou být různé, ale důležité je to, že vy budete se svým psem, abyste mu ukázali tu správnou cestu. On se tím jednak naučí spoustu nových povelů, ale zároveň se zbaví nadbytečné energie a pohraje si. Je opravdu důležité, aby čas strávený cvičení, byl příjemně stráveným časem jak pro vašeho mazlíčka, tak i pro vás.

Vyskočit, prolézt a slalom

Pro každého pejska jsou jinak zvolené překážky, protože každé plemeno zvládne něco jiného a navíc je také rozdíl v tom, zda je váš mazlíček teprve začátečník anebo už jste s ním párkrát cvičili. Každopádně mezi ty základní překážky patří skok přes tyč, která se dává do různých výšek. Dále prolézt tunelem, který může být buďto pevný anebo látkový. A také slalom mezi tyčkami.

Můj pejskem může taky?

Pravdou je, že jsou plemena, která se na tohle cvičení hodí více. Ovšem když budete snaživí, tak můžete agility cvičit s každým pejskem. Podstatné je správně zvolit překážky, ale o to by se měl postarat váš trenér a pak je také velmi důležitá motivace, protože to musí vašeho pejska bavit. Když jej to nebaví, můžete se snažit jakkoliv, ale stejně si s ním neporadíte. Na správnou motivaci jsou dobré například piškoty, což by mělo fungovat jako odměna za to, když to váš mazlíček udělá všechno dobře.

 Jsme v tom opravdu dobří!

Agility není jen sport na vybití energie, ale je to jistý druh sportu, ve kterém jsou i soutěže a pokud je váš pejskem opravdu dobrý, tak s ním klidně můžete jít na soutěže. Ovšem to už vyžaduje opravdu poctivé trénování. Většinou chodí na soutěže ti, co se cvičení věnují s pejskem už od malička. Je to jako se sportem u lidí, čím dříve daná osoba začne, tím lépe má sport natrénovaný a lépe se jí daří, stejně tak to platí i u vašeho mazlíčka. Ovšem mohou existovat i výjimky.

Jde se na trénink

Trénování agility s pejskem by měl být na hřištích a podobně, kde jsou rozmístěné překážky. Pravdou je, že jsou oblasti, kde se tímto cvičením s mazlíčkem zabývají méně a kde více. Například v našem hlavním městě najdete rozhodně méně příležitosti, než na Moravě. A je jasné, že nikdo nebude dojíždět několik desítek kilometrů, jen proto, aby si mohl pohrát a zacvičit se svým psem. Ovšem hřišť stále přibývá, takže určitě najdete vhodné místo, kde byste mohli chodit.

Cvičení se psem je užitečný nejen pro přebytek energie, ale také proto, aby se pes naučil jistý řád a hlavně lépe poslouchat vašim povelům.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *