Ostatní akvarijní technika

Ostatní akvarijní technika

Akvárium je na svém místě, osvětlení je připravené a rybičky jsou zamluvené. Co nám v akváriu vlastně ještě chybí, bez čeho by se rybičky neobešly? Další velice důležitá věc je topení a filtr.

Filtrování akvária

Přístroj umístěný v akváriu. Je zcela možné, že bude vydávat tichý zvuk, na který si budeme muset zvyknout. Pokud ovšem někdy začne vydávat větší hluk, pak je něco špatně. Slouží k čištění vody, zachycují pevný odpad a přeměňují jej na čistou formu vody, kterou vrací zpět do akvária. Filtr musí obsahovat čerpadlo, které dodává vodu. Podle umístění mohou být dva druhy filtrů, ze kterých si můžete vybrat.

Vnitřní filtry– vnitřní filtry mohou mít více tvarů a velikostí, aby se dali umístit do různě velikých akvárií. Většinou je můžete u akvárií vidět nejčastěji. Většinou bývá levnější a ne všude to tak bývá.

Vnější filtry– obvykle jsou účinnější a snadněji se udržují. U vnějších filtrů je důležitá uzavřená nádoba, na které je umístěno čerpadlo. Funguje na principu odčerpávání vody z akvária do vnějšího filtru a potom se vrací přefiltrovaná voda zpět do akvária. Je používán převážně pro velká akvária.

Topení

Rybičky jsou zvyklé na určitou teplotu vody, která se musí neustále hlídat. Pokud se voda začne ochlazovat, musí se použít akvarijní topné těleso s termostatem.  Abychom teplotu mohli pravidelně kontrolovat, je nejlepší do akvária umístit malý teploměr, který bude teplotu vody hlídat. Topení nikdy nesmí být umístěno na dně, protože by mohlo přicházet o teplo a taky by vám mohlo prasknout sklo. Topná tělesa jsou různého druhu, ale většinou jsou celá ponořena a nad hladinou je vidět akorát ovládací zařízení. Když si budete vytápění kupovat, neberte první, které vám přijde pod ruku. Poraďte se s prodavači, kteří vám řeknou, jak velkou nádrž je topení schopno vytopit a za jak dlouho.

Veškeré vybavení, které budete do akvária umisťovat je potřeba vyzkoušet ještě předtím, než do nádrže vložíte rybičky. Abyste se náhodou ráno neprobudili a při pohledu na akvárium nezjistili, že všechny vaše rybičky plavou břichem vzhůru.

Rate this post

One thought on “Ostatní akvarijní technika

  1. Zdravím. Filtr nepřeměňuje pevný odpad na čistou formu vody. Správně fungující filtr (nitrifikace) akorát z jedovatých látek (NO2, NH3) dělá pro ryby méně škodlivé a pro rostliny využitelné NO3. To aby někdo nenabyl dojmu že když má filtr, tak se nemusí starat. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *