Netradiční domácí mazlíček – ježek

Netradiční domácí mazlíček – ježek

Kočka, pes či králíček patří mezi běžné domácí mazlíčky, ale spousta lidí chová i jiné netradiční zvířátka. I když za netradičního mazlíčka můžeme považovat třeba hada či pavouka, tak existuje pár osob, které mají ještě něco originálnějšího, což je například ježek

My chceme taky mít ježka

Mít ježka jako domácího mazlíčka je trochu nadsazené, protože si jej nemůžete vzít dovnitř do bytu a hrát si s ním či se sním mazlit. Avšak když máte ježka a popřípadě celou ježčí rodinku na zahradě, kde mají i svůj koutek, tak už je lze považovat za součást vaši domácnosti a tedy je můžeme chápat jako takového netradičního domácího mazlíčka. Pravdou je, že tohle nemá doma každý a je to poměrně zajímavé.

Ježka si nekoupíte

Vzhledem k tomu, že to není úplně typický mazlíček, tak je nelze běžně zakoupit ve zverimexech či podobných obchodech. To znamená, že si musíte ježka k sobě něčím nalákat. Nejlepší je, když máte nějakého, který se ve vašem okolí často pohybuje, protože teď je jich všude dost a většinou chodívají po stejné trase, ale to nemusí být pravidlem. Stačí, když ježkovi připravíte nějakou motivaci, jako je například vhodný domeček a stravu a on se naučí k vám chodit a později už bude u vás jako doma.

Kde ježci bydlí?

Nejlépe uděláte, když pro svého ježčího domácího mazlíčka vyberete nějaký zarostlý kout ve vaší zahradě. Je dobré, aby zde měl klid, tedy někde opravdu vzadu, kde často nechodíte. Každopádně byste jim měli připravit i nějaký domeček, ve kterém by mohli přezimovat. Doma můžete stlouct nějaký dřevěný kryt, který můžete dát například do kompostu, protože kompost bude sloužit jako ideální tepelná izolace, a tak bude mít ježek i v zimě teplo. Na internetu lze i zakoupit speciální domečky pro ježky, aby mohli přezimovat, takže si na svou zahradu můžete pořídit i tento příbytek.

Jídelníček podle ježka

Mnoho lidí se často domnívá, že ježci mají nejraději jablka. Ve skutečnosti si ježek na jablkách moc nepochutná, leda tak když mu necháte nějaké s červem. Pokud chcete mít ježka jako domácího mazlíčka, měli byste si spíše připravit kousek syrového masa, což je oblíbená ježčí pochoutka anebo také syrové vajíčko. Dokonce jim chutná i psí konzerva.  Rozhodně nepohrdnou ani různými červi, které mají opravdu rádi, ale málokdo bude dobrovolně sbírat červy pro ježky, když stačí otevřít psí konzervu.

Mít ježka na zahradě se vyplatí

Mezi oblíbenou stravu ježka, kterého nikdo nekrmí, patří plži a mlži, mezi které také patří slimáci. Takže pokud máte ježka doma na zahradě, tak vám nejspíše slimáci do vysázené zahrádky lozit nebudou, a tak se nemusíte bát, že veškerá nasazená zelenina bude poškozená. Ježci se postarají o to, abyste měli od slimáků klid.

Ježka na zahradě opravdu nemá každý, a proto je to opravdu netradiční domácí mazlíček.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *