Co je důležité vědět o čivavě / chihuahua

Plemeno psa Čivava, si bezesporu vyžádalo velikou pozornost, převážně velké části dětského publika, filmem „Čivava z Beverly Hills“. Kdo by tento příběh neznal. Určitě všichni víme, o jaký film se jedná.  Právě v tomto příběhu, je nám Čivava představována jako velice ušlechtilý, vznešený pejsek dobrých způsobů, s mimořádně vyvinutou inteligencí, který je předurčen k našemu rozmazlování, hýčkání a v neposlední řadě krášlení. Jak je tomu ve skutečnosti? Je tomu opravdu tak?

O plemeni Čivava najdeme stejně jako o každém jiném plemeni psa, spoustu odborné literatury. V této odborné literatuře je nám pak popisován původ plemena psa, charakteristické povahové rysy, stavba těla a vzhled, zbarvení srsti, zkrátka základní údaje tohoto plemena. Já bych se v tomto článku nechtěla zabývat tím, co je typické pro „Čivavky“. Všichni, kteří tyhle pejsky milujeme, jistě víme, že se vyznačují především svojí hlavičkou jablíčkového tvaru, krátkým a rovným čumáčkem, či velkými výraznými oči. Chtěla bych se na plemeno Čivava podívat z jiné stránky, té chovatelské, nebo chcete-li z pohledu majitele Čivavy.

Tohle plemeno si zasluhuje opravdu daleko více pozornosti, než že je bráno pouze jako hračka na hraní a rozmazlování. Jedná se sice o nejmenší psí plemeno na světě, ale v žádném případě ne duší. Tenhle ač vzrůstem malý pejsek, je duší opravdový velký pes, úžasný společník a kamarád. Pokud majitelem Čivavy již jste, pak přesně víte, o čem mluvím. Pokud majitelem Čivavy ještě nejste, ale právě zvažujete, že byste si takového pejska pořídili a všemožně vyhledáváte informace, pak jste zde správně. Určitě byste z mého pohledu, tedy pohledu chovatele měli vědět, zvážit níže zmíněné základní věci.

Nepořizujte si psa pouze jako doplněk. Právě u tohoto plemena, tomu bohužel v hodně případech bývá. Nadchneme se tím, že je pejsek maličký, rozkošný, v současné době navíc neustále, tak říkajíc IN a řekneme si, bez nějakého dlouhého přemýšlení, co že to pro mne za jisté změny v životě bude znamenat, to prostě nějak zvládnu. O Čivavě je dobré vědět, že jsou to pejsci, kteří jsou opravdu společenští. Vyžadují vaší pozornost a hlavně vaší přítomnost. Nedovoluje-li vám to zaměstnání, aby mohl být tento malý společník s vámi, pak byste opravdu měli popřemýšlet. Popřemýšlet o tom, zda tedy vážně Čivavu a když, tak pak možná rovnou dvě. Že dva pejsky v žádném případě nechcete? Pak čtěte dál.

Možná jste si všimli, že spousta majitelů Čivav, má více než jednoho mazlíčka. Proč tomu tak je? Jak jsem již psala. Jedná se o psa velice společenského, který bez vaší dlouhé nepřítomnosti skutečně strádá. Pokud tedy budete odcházet do práce a váš pejsek bude většinu času doma sám, vážně by tesknil. Nepřeháním, když říkám, strádal. Pokud má doma psího společníka, může si hrát, po dobu vaší nepřítomnosti se prostě zabaví a pak to není až takový problém. Samozřejmě i tak vás potřebuje, žádná náhrada nefunguje. Jste pro něj jednoduše řečeno všechno. Ale alespoň vy budete mít klid na duši, váš pejsek společnost a to vítání až přijdete z práce domů, si možná ani nedovedete představit.

Já mám svoji „Čivušku“ neustále všude sebou. Od malinka je zvyklá na dlouhé cestování, auto, letadlo, můj pracovní režim, na mé přátele, aktivity, prostě můj život a tím pádem i její život. Chápete jak to myslím. Prostě téměř pořád až samozřejmě na nějaké výjimky jako je třeba kino, divadlo jsme spolu.

Tím, že pejskovi obzvláště pak Čivavě věnujete spoustu času, jako také prostoru pro samostatné vyžití, prostě zahrnujete ho do svého života se vším všudy, posilujete zároveň i jeho socializaci. Upevňujete tak také vaše společné harmonické soužití. Určitě víte, co se o Čivavách všeobecně říká. Jsou uštěkané, koušou, jsou to prostě takový nevyrovnaní pejsci. Není to pravda. Vše je pouze o vašem přístupu. Bude-li pes držen neustále sám doma, malé vyžití, malá pozornost, vaše častá nepřítomnost, špatná socializace, pak ano. To je to již zmiňované výše. Čivava potřebuje společnost a pak budete mít vedle sebe opravdový poklad. V opačném případě, místo pokladu malého cholerika.

Čivavy milují učení, jsou velice vnímavé a zvídavé. A jsme opět u toho. Čivava je opravdu inteligentní a vnímavý pes, který rád rozvíjí svoji „osobnost“. Podíváte-li se na cvičení Agility, jsou právě Čivavy, daleko před ostatními pejsky. Pro svůj malý vzrůst, lehkost, vrozenou inteligenci a zmiňovanou chuť učit se novým věcem, s lehkostí zdolávají nejrůznější překážky, jako jsou například tunely, kladiny, různé skoky, slalom a tak dále. Pro pejska i pro vás může být společné cvičení super zábava a tento váš „malý velký přítel“, vám vaši pozornost, bude mnohonásobně vracet zpět.

Vhodná je zvýšená starostlivost a opatrnost. Tito drobní pejsci zasluhují trochu vaší zvýšené opatrnosti a starostlivosti. V tuhých mrazivých dnech jsou více náchylní na prochladnutí. Proto vidíte často ty kouzelné oblečky. Uznávám, někdy to pánečkové přehánějí, ale při tuhých zimách jsou v podstatě nutností. Tím, že jsou to veselý a hravý tvorečkové, také zlomeniny nejsou výjimkou. Tento drobný pes má velkou odvahu a tak se vůbec nebude bát seskočit i z vysokého gauče či křesla. Pokud máte doma parkety, které jsou kluzké, stačí pak špatný doskok a zlomenina může být raz dva na světě. Se svojí váhou v dospělém věku, která by neměla překračovat 3kg, si také zasluhují jemnější zacházení. Jsou to prostě křehká stvoření. Nejsou tedy vhodné k malým dětem. Lehko dojde nepozorností k úrazu.

Výhody tohoto malého společníka. Protože je Čivava malá vzrůstem, nepotřebujete velké prostory. Stačí maličký koutek na pelíšek a je to. Pokud přece jenom velký prostor pro bydlení máte, pak uvidíte, že se bude „Čivuška“ i tak neustále držet ve vaší blízkosti. Bude-li mít prostor 100m2, vaše Čivava se jisto jistě narve do posledního prostoru vedle vás, kde najde místo. Proto i pelíšek byste měli umístit tam, kde je hlavní součást dění ve vaší rodině. Co se krmení týče, také není potřeba nosit domů, tahat se s 10kg pytli s granulemi. Můžete navíc i stravu vařit, nic náročného. A v neposlední řadě, uklízení psích exkrementů. Všichni pánečci bychom tohle měli dělat, i když uznávám, že vzhledem k tomu jak to na některých místech, v našich parcích vypadá, asi neděláme. U tohoto malého pejska je to naprostá hračka. U všech pejsků by uklízení exkrementů mělo být samozřejmostí, ať to děláme s láskou či nikoli, prostě je to součástí naší péče o psa.

Co z tohoto článku tedy vyplívá naprosto jednoznačně. Čivava je pes stejně jako každý jiný, se svými potřebami. Svým drobným vzrůstem je malinko křehčí a zaslouží si trošku speciální přístup. A nejpodstatnější bod všeho. ČIVAVA JE OPRAVDOVÝ SPOLEČNÍK, KTERÝ K ŽIVOTU POTŘEBUJE SVÉHO PÁNA VČETNĚ CELÉ RODINY. SAMOTU NESNÁŠÍ PŘÍLIŠ DOBŘE.

Tak krásné, hravé a veselé soužití.

autorem článku je Michelle Kraus

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *