Cestování se psem do zahraničí

Na dovolenou se připravujeme většinou s velikou radostí, ale samozřejmě také i starostí. Máme v hlavě spoustu otázek, co že to vzít všechno sebou, abychom na nic nezapomněli, co ještě všechno musím před odjezdem zařídit a tak bych mohla pokračovat dále. Určitě to všichni dobře známe, hlavně my ženy. Stres před dovolenou, je naše specialita. Pokud máte doma čtyřnohého psího přítele a budete si chtít užít dovolenou společně, pak máte ještě jednu starost navíc. Určitě je potom na místě otázka, co všechno potřebuje – musí mít můj pes a jak ho na dovolenou a cestu správně připravit.

Stejně jako lidé i váš psí mazlíček pro vycestování do zahraničí potřebuje platný cestovní pas. Jak to myslím platný? Váš pes musí mít splněna všechno důležitá očkování pro tu danou zemi, kam se rozhodnete se svým čtyřnohým přítelem vycestovat. Nejsem žádný odborník, takže vám sem nebudu vypisovat, co je kde požadováno, ale určitě bez ohledu na to kam jedete, se neobejdete bez očkování proti vzteklině. Celkově by váš pes, měl být v dobré kondici a výborném zdravotním stavu. Nejlepší je tedy v dostatečném předstihu navštívit vašeho veterináře, kde si necháte pejska prohlédnout a zároveň se budete plně informovat. Každý veterinář vám zcela jistě sdělí požadavky té dané země, které jsou pro vycestování vašeho psa nutné. Myslete tedy na to a informujte se s dostatečným předstihem, ať vše v pohodě zvládnete.

Dále co musí určitě každý pejsek při cestách do zahraničí mít, je označení mikročipem. Označení mikročipem provádí opět váš veterinární lékař. Pro psa nic bolestivého, opravdu rychlá záležitost. Cena za aplikaci mikročipu u veterináře se pohybuje v rozmezí 500,- až 900,-Kč. Čip je možné aplikovat pejskovi v každém věku. Pokud víte, že vašeho mazlíčka budete chtít mít všude sebou, určitě doporučuji čip aplikovat již ve štěněčím věku. Tato povinnost platí například i pro návštěvu našich sousedů na Slovensku. To jen pro případ, že patříte k té starší generaci a máte pocit, že na Slovensku jste vlastně doma.

Pak přichází řada na nás. Jste již řádně informování, pas, čip, vše zařízeno a teď nastává otázka jak připravit pejska co nejlépe na cestu a co vše zabalit sebou? Opět i zde platí, stejně jako je tomu u nás lidí, tak je tomu i u našich psích mazlíčků. Někteří snášíme cestování naprosto hravě, nebo dokonce cestování milujeme, pro někoho jiného může být cestování zase zcela naopak, tak říkajíc „utrpení“. Jak tedy vašeho psa dobře připravit na delší cestu autem a co sebou?

Co všechno pro psa na dovolenou zabalit?

♦ Určitě myslete na dostatek potravy. Přesně si spočítejte, kolik toho váš pes sežere a mějte sebou dostatečnou zásobu. Nespoléhejte se na to, že žrádlo někde koupíte. Tedy pokud si nechcete přidělávat starosti navíc. Může se vám stát, že v dané zemi stejný druh žrádla pro vašeho psa neseženete, budete muset koupit něco jiného a víte jak to je. Pejsci z rychlé změny potravy, mohou mít zažívací problémy. Docela nepříjemnost na dovolené, po které určitě nikdo z nás netouží.

♦Právě pro případ zažívacích problémů, můžete mít pro psa první pomoc sebou. Já vždy mám přibalen rozpustný prášek „Smecta“.  Rychlé použití a máte po problémech. Asi by se dal nějaký podobný přípravek koupit i v  místní lékárně, ale opět, co nemáte vyzkoušeno, u toho nevíte, jak váš pes bude reagovat.

♦ A v neposlední řadě, přibalte pro vašeho psa, také oblíbené hračky, pochoutky, jeho vlastní misky a pelíšek. Pokud ne celý pelíšek, pak alespoň jeho deku, prostě něco na co je zvyknutý ať má v cizím prostředí pocit domácího zázemí.

Cestování autem

Vydáte-li se na dovolenou autem a váš pes je alespoň trochu na cestování v autě naučen, pak to nic zas tak hrozného nebude. Pokud bude mít váš pes v autě premiéru, také se to dá zcela určitě v klidu a pohodě zvládnout. Stačí dodržovat základní věci.

♦ Pokud před sebou máte opravdu dlouhou cestu, je dobré vyrazit, když ještě není veliké horko. To znamená nejlépe v ranních hodinách, nebo navečer. Cestování, tedy alespoň jeho první část, bude podstatně příjemnější.

♦ Pejska před cestou řádně vyvenčete. Nejlépe, když si uděláte trochu času navíc a půjdete na dlouhou procházku. Máte-li možnost, nechejte pejska hodně vyběhat. Bude lehce unavený a část cestování pro něj pak bude, dá se říci fajn odpočinek.

♦Dodržujte přestávky. Stejně jako u nás lidí, dlouhé sezení, žádná možnost pohybu, prostě unavuje a možná i trošku nudí, co říkáte? Dodržujte tedy pravidelné přestávky. Přestávky, při kterých vašemu pejskovi dopřejte trochu pohybu k vykonání potřeby a vyběhání se.  Alespoň dle možností.

♦Dbejte na pitný režim. Ano dbejte na pitný režim. Ne pouze na ten svůj, což je samozřejmostí, ale i na pitný režim vašeho psa. Při každé přestávce, nezapomeňte vašemu mazlíčkovi, nabídnou čerstvou vodu. Pozor! Ne příliš ledovou, ale ani příliš teplou. Prostě akorát k osvěžení.

♦Je-li velké horko, potom svého psa osvěžujte. Při každé přestávce namočte svému pejskovi čumáček a pacičky.

♦Pozor na veliký teplotní rozdíl. S oblibou totiž dáváme naše klimatizace v autě na maximum. Znáte potom ten šok, když vylezete z auta ven. Nic příjemného. Proto myslete na vašeho čtyřnohého přítele. Rozdíl teploty v autě mezi teplotou venku by neměl být vyšší než pěti stupňů.

♦Nenechávejte vašeho psa při jízdě autem větší rychlosti koukat z okna ven. Ano často to vidívám. Uznávám, tento pohled mi pokaždé, když nějakého takového pejska vidím, vyloudí úsměv na rtech. Ale nedělejte to! Našim mazlíčkům tak hrozí zánět spojivek, nebo zánět uší. To by asi nebyla příjemná dovolená, co myslíte?

♦V žádném případě psa nenechávejte zavřeného v autě. Pokud jsou v létě vysoké teploty, v autě dosahují daleko větších hodnot a hrozí rychlé přehřátí vašeho psa. Nechci na to ani pomyslet, ale veliké teplo, dokonce může, zapříčiň i smrt vašeho mazlíčka. Tedy zde opatrně.

♦Pes by měl cestovat v odděleném prostoru. Po dobu dlouhého cestování, by měl mít váš pejsek soukromí a svůj vlastní prostor. Nejlépe přepravku k cestování určenou.

Pokud se rozhodnete pro cestování letadlem, pak také budete potřebovat přepravku k cestování určenou. Počítejte ale s tím, že určitě tato zkušenost pro vašeho psa, nebude nic příjemného. Oddělený zavazadlový prostor, samota, spousta neznámých hluků. Ano, to přesně vašeho pejska čeká. Samozřejmě, existují nějaké vhodné uklidňující prostředky, které vám doporučí váš lékař, ale i tak. Já sama jsem majitelkou malé čivavy, kterou při letech mám sebou v kabině jako „příruční zavazadlo“. Ohromná výhoda těchto malých plemen (pejsci max. 6 – 8kg). Neumím si totiž představit, že bych měla svého miláčka odložit do zavazadlového prostoru. Raději bych snad na dovolenou neletěla, nebo ji absolvovala autem. Pokud ovšem nemáte jinou možnost, i zde platí, včas se předem informovat na všechny potřebné detaily.

Po návratu s pejskem ze zahraničí domů, je vhodné, nechat psa opět prohlédnou veterinářem a odčervit. Přece jenom, jiné prostředí a jistota je jistota.

Přeji vám šťastné a klidné cestování s vaším čtyřnohým přítelem.

autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *