Doga

Toto krásné mohutné stvoření patří mezi jedno z největších psích plemen. Postupem času se vyšlechtilo několik druhů z tohoto plemene. Doga argentinská, brazilská, německá, tibetská…. A právě od dogy tibetské se odvíjí zajímavá historie tohoto psa.

Historie plemene

Původ a historie tohoto zvířete je opředena několika mýty o jeho vývoji. První zmínka přímo o doze ,,tibetské,, je zaznamenána k roku 1121 před naším letopočtem. V čínské knize Šu-king se traduje, že jeden z kmenů poslal dogu tibetskou někdejšímu císaři jako dar. Pes byl vycvičen, aby svého pána hlídal, ale zároveň chytal a zabíjel na povel lidi.

Postupem času se doga začíná označovat za psa válečného. Dogy jsou právem označovány za aristokratické psi. Ne jednomu z významných panovníků tito psi pomohli v bitvách. Časem doga začíná měnit nejen svůj vzhled, ale i význam pro soužití s člověkem.

Typické znaky dogy

Jedním z nejtypičtějších znaků přetrvávajících po staletí je velikost a mohutnost psa. Jeho výška v kohoutku se může přibližovat až k 80 centimetrům. Právě kontrastní vzhled tvoří tohoto psa krásným a zajímavým. Na jedné straně je štíhlost a ladnost těla, na straně druhé jeho mohutnost a výška. Jak se již zmiňuji v úvodu, z dogy tibetské se postupně začala šlechtit ostatní plemena, která se liší nejen barvou, ale i stavbou těla. Velikost jim však zůstává stále společným hlavním znakem.

Povaha psa

Co se týče povahových rysů, z válečného zvířete se stává mírnější a elegantnější stvoření. Doga lpí na společnosti svého pána a bývá mu plně oddaná. Přestože si od ostatních lidí udržuje odstup, nebývá agresivní.

Tento velký pes se nehodí pouze do velkého domu se zahradou. Pokud doze poskytnete dostatek času, pohybu a lásky, bude s Vámi spokojena i v malém bytě. Proto pokud chcete opravdu psa, který Vás ,,zahrne“ nejen velkým tělem, ale i obří láskou, popřemýšlejte právě o doze.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *