Papoušek Senegalský

Tento papoušek bývá skvělým společníkem. Dokáže napodobit zvuky jako například zvonění telefonů. Dokáže se naučit i pár slov. Více o tomto druhu papouška se dozvíte v následujícím článku.

Popis

Papoušek senegalský může dorůstat do délky kolem 23 cm a vážit 120 – 170 gramů. Dožívat se mohou i přes čtyřicet let. Samičky bývají menší než samci. Hlavu mají šedo – černou. Mají malé tmavé oči a šedý zobák. Jejich záda, křídla a hrdlo jsou zbarvené do zelena a břicho je žluté. Ocasní peří je šedé. Na břichu mají žlutý vzor, který připomíná písmeno V. Samice mají delší ,,písmeno V“ a menší hlavu než samci.

Potrava

Můžete jim dávat směs pro střední a velké papoušky, která se musí doplňovat čerstvým ovocem a zeleninou. Stravu můžete zpestřit piškoty, těstovinami nebo i trochou sýra. Čas od času i lžičkou mletého masa nebo míchanými vejci, aby měli dostatek bílkovin. Jako zdroj vápníku jim poslouží sépiová kost. Nikdy nesmíte papouškovi senegalskému dát avokádo, protože je pro ně silně jedovaté. Nezapomeňte ani na každodenní čistou vodu. Můžete jim dávat i granule pro papoušky, které obsahují všechny potřebné složky.

Klec

Stačí klec o velikosti 70 x 40 x 40 cm.  Vhodná je i klec pro velké papoušky.  Do klece můžete dát bydla z ovocných stromů s průměrem asi 2 cm. Pravidelně je ale vyměňujte. Doporučují se spíše keramická krmítka než plastová. Dejte mu dvě nebo tři krmítka. Jednu na vodu, jednu na jídlo a ta třetí může sloužit k podávání pamlsků. Krmítko na vodu mu dejte větší, protože se v něm bude papoušek i koupat. Na dno klece můžete dát obyčejné noviny. V kleci by neměla chybět ani sépiová kost. Pro zábavu můžete papouškovi do klece dát papírovou ruličku z toaletního papíru. Na dvířka klece si můžete dát visací zámek, protože tento papoušek je velmi chytrý a umí si sám otevřít dvířka.

Papoušek senegalský jako společník

Tento mazlíček bývá také báječným společníkem. Má zvídavou a veselou povahu. Svého majitele překvapí i spoustou kousků. Zvládne se naučit pár jednoduchých fráziček a slov, ale   vyniká hlavně v imitování mobilu a jiných zvuků. Jednou z jeho charakteristických vlastností je fixace na jednoho člověka. Měli by jste tomuto papouškovi věnovat dostatek času a každý den si ho vytahovat.

Život v přírodě

Papoušek senegalský se vyskytuje na savanách a v zalesněných oblastech jižní Afriky. Hnízdí v korunách stromů a snáší zhruba 3 bílá vejce. Se svým hejnem se dorozumívá spoustou zvuků. V přírodě se mohou dožívat i kolem třiceti let.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *